fallback

Технологичните лидери критикуваха решението на Тръмп за Парижкото споразумение

Редица компании от САЩ заявиха, че ще продължат да следват целите, поставени в договора

17:41 | 02.06.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-големите американски технологични компании застават зад сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за климата, въпреки решението на президента Тръмп САЩ да се оттеглят от него, пише BBC.

Ходът на държавния глава беше посрещнат с тревога от другите световни лидери, които са подписали споразумението, но по-голямата част от недоволството може да се чуе от западното крайбрежие на собствената му страна. Главните изпълнителни директори на Apple, Google, Microsoft и Facebook отправиха критики към решението на президента.

Илон Мъск, който беше един от членовете на съвета на Тръмп по бизнес въпроси, обяви, че напуска поста.

"Напускам президентския съвет“, написа той в Twitter. “Климатичните промени са реални, Напускането на Парижкото споразумение не е добро за Америка и за света“.

Много фирми, включително IBM и Amazon, заявиха, че ще продължат да се опитват да постигат целите, заложени във въпросното споразумение.

"IBM подкрепяше и все още подкрепя американското участие в Парижкото споразумение за климата“, коментира компанията в изявление.

Microsoft остава „ангажирана“ с изпълняването на своята част от споразумението, заяви президентът на компанията Брад Смит.

Много технологични фирми са във фокуса на вниманието на природозащитниците заради огромните нужди от енергия за техните центрове за данни.

Американските центрове за данни потребяват толкова енергия, колкото 6,5 млн. американски домакинства, сочи доклад. Това се равнява на около 70 млрд. киловатчаса електричество. Същевременно технологичните компании инвестират значителни суми в това да направя операциите си по-природосъобразни.

Google например твърди, че е напът да изпълни целта си 100% от енергията, която ползва за своите центрове за данни, да е от възобновяеми източници.

Apple заяви, че 96% от енергията, която ползва, е зелена. Сега компанията настоява и нейните поддоставчици да последват примера ѝ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
fallback