IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple емитира "зелени" облигации за 1 млрд. долара

Емисията цели да покаже, че бизнесът все още е ангажиран с целите на Парижкото споразумение за климата

23:03 | 13.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple предложи днес на пазарите облигации за 1 млрд. долара с цел да бъдат финансирани проекти за чиста енергия и защита на околната среда, предаде Ройтерс.

Това е първата емисия корпоративни "зелени" облигации, откакто президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Новата емисия идва над една година, след като Apple пусна първите си "зелени" облигации - за 1,5 млрд. долара. Това бе най-голямата подобна емисия на американска корпорация и отговор на Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Компанията посочи, че новата партида "зелени" облигации има за цел да покаже, че бизнесът все още е ангажиран с целите на споразумението, обединило 194 държави.

Шефът на Apple Тим Кук бе сред няколкото ръководители на компании, които пряко призоваха Тръмп да запази участието на САЩ в Парижкото споразумение.

Технологичният гигант посочи, че приходите от емисията ще бъдат използвани за финансиране на възобновяема енергия и енергийна ефективност в обектите на Apple и веригата му за доставки и за осигуряване на по-безопасни материали за неговите продукти.

Миналата година компанията е насочила 442 млн. долара към 16 различни проекта - от възобновяема енергия до рециклиране - от приходите от първата емисия.

Макар "зелените" облигации да са малка част от облигационния пазар, търсенето им нарасна значително, тъй като инвеститорите се насочват към вложения с ниски въглеродни емисии, отбелязва Ройтерс.

През 2016 г. са били емитирани "зелени" облигации за 81 млрд. долара, според Инициативата за климатични облигации - организацията, която насърчава подобни инвестиционни продукти.

Правителствата също приемат издаването на този вид ценни книжа като начин за постигане на обещанието от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, предава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още