IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата на ЕК ще намали печалбата на компанията майка на Google с 2,74 млрд. долара

Alphabet ще отрази санкцията в отделна оперативна сметка в отчета си

12:39 | 01.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията майка на Google Alphabet Inc. обяви, че антитръстовата глоба на Европейската комисия (ЕК) ще намали печалбата за второто тримесечие с около 2,74 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Дружеството планира да отчете глобата в отделна оперативна сметка в отчета си.

Това не е данъчно приспадане, така че глобата ще нетната печалба на Alphabet и печалбата на акция с пълната сума от 2,74 млрд. долара, казва се в изявление на компанията.

Припомняме, че на 27 юни ЕК излезе с решение да глоби технологичния концерн с 2,42 млрд. долара заради злоупотреба с пазарните си позиции. Комисията твърди, че компанията е манипулирала резултати от търсенето на стоки и услуги, така че търговските партньори и клиенти на Google да излизат на първите позиции в резултатите.

Анализаторите очакват Alphabet да постигне печалба в размер на 5,78 млрд. долара през второто тримесечие, показват резултатите от анкета на Bloomberg.

Анализаторите не смятат, че глобата на ЕК ще застраши позициите на Google, макар и някои от тях да изразяват загриженост за потенциалното въздействие на принудителните промени в услугата за пазаруване на Google. Тя е все по-голям източник на приходи за компанията.

Google има 90 дни, за да предложи решение, което да удовлетвори регулаторите на ЕС, или ще трябва да плаща допълнителни глоби.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още