IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nomura понижи оценката си за акциите на Apple

Книжата на компанията понижиха стойността си с 1% в резултат от новината

20:15 | 19.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цикълът на продажбите на iPhone, който изпрати нагоре акциите на Apple тази година, е към края си, твърди компания от Wall Street.

Nomura Instinet намали своята оценка за акциите на Apple от “купувай” до “неутрална”, като се позовава на сегашната висока оценка спрямо предишните цикли на iPhone.

Анализаторът Джефри Кваал от Nomura посочи, че продажбите на iPhone X, както и други позитивни за компанията новини, вече са отразени в цената на акциите на компанията.

Книжата на Apple понижиха стойността си с 1 на сто преди старта на борсовата сесия и след обявяването на новината.

Акциите на Apple са едни от най-добре представящите се книжа на компания с голяма пазарна капитализация тази година, като от началото на годината са записали 52% ръст на цената си при 20% скок на S&P 500.

Според анализатора на Nomura Джефри Кваал към момента акциите на Apple се търгуват на цена, която е равна на 15 пъти печалбата за 2018 г. Той допълва, че по време на цикъла на iPhone 6 показателят цена/печалба на акция е достигнал пик от 15, преди след това да се понижи до 9.

Анализаторът намали прогнозата си за цената на акциите на Apple до 175 долара от 185 долара, което представлява 1% спад спрямо стойността, при която книжата завършиха търговията в понеделник.

“Apple със сигурност не е същата компания, която беше преди пет, дори преди три години. Растежът на нейния бизнес с услуги е забележителен, но едва ли не единственият”, пише той.

Apple е една от най-популярните акции на Wall Street и Main Street и рядко получава негативни мнения от тях. Последният път, когато оценката за акциите беше понижена, беше когато Mizuho Securities го направи на 11 юни тази година. Оттогава досега книжата на компанията са повишили стойността си с 18%.

От 38 анализатори, които следят Apple, 31 дават оценка “купувай”, а 7 “задръж”, включително Nomura Instinet, твърдят от FactSet. Нито един от анализаторите не препоръчва продажба.

Компанията не е отговорила веднага на запитванията за коментар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още