IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Microsoft политат в облаците

Приходите от облачната услуга Azure за десето тримесечие растат с над 90%

09:57 | 01.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Microsoft надмина прогнозата на Wall Street за печалбата си, подпомогната от растежа на своя бизнес с изчислителни облаци, но се сблъска с плащането на еднократната сума от 13,8 млрд. долара във връзка с данъчните промени в САЩ, предава Ройтерс.

Акциите на най-голямата софтуерна компания в света, които повишиха стойността си с близо 50 на сто през последните 12 месеца, първоначално поеха на червена територия по време на следборсовата търговия, но по-късно записаха ръст.

Това беше десетото поредно тримесечие с над 90% ръст на приходите от главната облачна услуга Azure, която директно се конкурира с Amazon Web Services на Amazon.com.

Клиентите на Amazon, надяващи се да избегнат заключването си в една услуга, могат да подпомогмат растежа, коментира Ким Форест, анализатор във Fort Pitt Capital Group.

Откакто главният изпълнителен директор Сатя Надела пое ръководството през 2014 г., облачният бизнес на Microsoft се разви до основна област на растеж.

Приходите от това, която Microsoft нарича интелигентен облачен сегмент, са нараснали с 15,3% до 7,8 млрд  долара през второто фискално тримесечие на компанията, включително 98% растеж на Azure. Средната прогноза на анализаторите беше за 7,51 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Данъчната такса ще доведе до нетна загуба от 6,30 млрд. долара, или 82 цента на акция, през тримесечието, завършило на 31 декември, в сравнение с 6,27 млрд. долара печалба, или 80 цента на акция, година по-рано.

Като се изключат еднократните елементи, Microsoft е спечелила по 96 цента на акция, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 86 цента на акция.

Отвъд Azure другите части на бизнеса на Microsoft също се радват на растеж. Приходите от звеното за продуктивност, което включва услугата Office 365, са скочили с 24,7% до 8,95 млрд. долара. Подразделението, в което влизат Windows, Xbox и Surface, пък отчете 2,36% ръст на приходите до 12,17 млрд. долара.

Общите приходи са нараснали с 12% до 28,92 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 28,40 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още