fallback

Главният поддоставчик на Apple се готви за най-голямото IPO в Китай от 2015 г.

Foxconn ще листне едно от звената си около месец след публикуването на проспекта си

16:12 | 09.03.18 г.

Hon Hai Precision Industry (известна още като Foxconn) се насочва към първично публично предлагане на своето звено за разработка на оборудване за комуникационни мрежи, което може да се превърне в най-големия борсов дебют в Китай от срива на фондовия пазар през 2015 г., пише Bloomberg.

Foxconn Industrial Internet, подразделение на най-важния поддоставчик на Apple, получи одобрение този четвъртък да се листне в Шанхай около месец след публикуването на проспекта си, според който компанията планира да похарчи 27,3 млрд. юана (4 млрд. долара) за разширяване в сферата на високите технологии.

Всичко това подчертава очакванията около тайванската компания, свързани с амбициите на милиардера Тери Гоу да се насочи отвъд бизнеса със сглобяване на персонални компютри и телефони за най-големите компании за електроника в света.

Известно като FII, звеното може да достигне оценка от около 400 млрд. юана, сочат някои оценки. С продажби на стойност 355 млрд. юана за 2017 г. приходите му са почти същия размер като на Walt Disney или HP Inc. IPO-то може да бъде 11-ото по големина в континенталната част на Китай и да е едно от най-големите листвания в Шънджън или Шанхай от години.

"Размерът на IPO-то ще бъде много близо до това, което беше разкрито в проспекта“, коментира Ейми Лин, базиран в Шанхай анализатор на Capital Securities.

Foxconn, която прави смартфони, оборудване за изчислителни облаци и роботи, търси 27 млрд. юана, за да финансира проекти, включващи изкуствен интелект и 5G мрежи, с което да позиционира Hon Hai още по-добре в технологичния свят. Представители на Foxconn не са отговорили на запитванията за коментар.

Книжата на листнатата в Тайпе Hon Hai повишиха стойността си с 2,8% в петък – най-големият им ръст от 19 януари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 11.09.22 г.
fallback