IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon може да оспори рекламната доминация на Google при търсачките

Анализаторите залагат, че бизнесът с реклама на онлайн гиганта, ще се разраства през следващите месеци и години

22:55 | 03.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разрастващият се рекламен бизнес на Amazon може да достигне около 20 млрд. долара до 2020 г., отправяйки предизвикателство на Google, твърди анализатор, цитиран от CNBC.

Алекс Дегрут, медиен анализатор в Cenkos Securities, прогнозира, че рекламният пазар в Северна Америка представлява около 40% от световния, или около 200 млрд. долара в момента. Той твърди, че Amazon държи 3 млрд. долара от него сега, което означава, че има 1,5% пазарен дял.

Като се има предвид растежа, който Дегрут очаква до 2020 г., Amazon вероятно скоро ще достигне 8 млрд. долара дял от пазара в Северна Америка, а в глобален мащаб - 20 млрд. долара.

Силата на Amazon ще бъде в рекламирането през търсачка, а не чрез дисплейна реклама, твърди Дегрут. Това е така заради големия обем от продукти, който предлага в своята платформа. Компаниите, които продават през Amazon, могат да плащат на гиганта да показва техните продукти на видно място, когато някой търси нещо.

Според експерта Amazon разполага с инструментите, с които да оспори доминацията на Google в рекламата при търсачките.

“Постепенно с времето ще започнете да използвате Amazon като ваша търсачка за продукти, а не Google”, коментира още той.

В момента Google и Facebook получават по-голямата част от разходите на бизнеса за дигитална реклама. Очаква се на Google да се паднат 80% от американския рекламен пазар при търсачките през тази година, сочат данни на eMarketer. Но се увеличават доказателства за нарастващия интерес на Amazon в тази област.

През декември стана ясно, че Amazon иска да засили своите рекламни продукти при търсачката и видеото. Мартин Сорел, главен изпълнителен директор на най-голямата рекламна компания в света WPP, коментира през януари, че фирмата увеличава разходите си за реклама в Amazon от 200 млн. през 2017 г. до 300 млн. тази година.

Дегрут посочва, че Amazon бързо е станала гигант в сферата на облачните услуги и същото може да се случи и при рекламата.

“Това е компанията, която без никой да разбере стана най-голямата фирма за облачни услуги в света, рекламата е само парче от пая”, коментира той.

Amazon вече обяви, че се радва на растеж на рекламните приходи. През февруари, след като обяви силно четвърто тримесечие за компанията, главният финансов директор на компанията Браян Ославски заяви, че рекламата е “ключов отговорник” за растежа на приходите в Северна Америка.

Анализаторите от Wall Street залагат на Amazon заради възможностите да изгради голям рекламен бизнес. Анализатори от Citi Research заявиха по-рано тази година, че Amazon ще може да се конкурира с Facebook и Google в рекламната сфера.

Същевременно Amazon се сблъска с остри критики от страна президента на САЩ Доналд Тръмп, който твърди, че Американските пощенски служби губят “малко състояние”, доставяйки пратките на компанията. Няколко дни преди това той нанесе друг удар на Amazon, посочвайки, че тя плаща малко данъци.

Книжата на компанията завършиха търговията в понеделник с 5,2% спад на стойността след коментарите на Тръмп.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още