fallback

Трябва ли Мъск да бъде отстранен от Tesla?

Според бивш директор на Toyota решението на проблемите на компанията е друго

09:54 | 28.08.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск не трябва да се оттегля, но бордът на директорите наистина трябва да обмисли регулацията на потреблението на Twitter от страна на Мъск и назначаването на втори човек, който да помага за управлението, коментира пред CNBC Джим Прес, бивш главен изпълнителен директор на Toyota Motors Sales U.S.A.

"Twitter помага за незабавната комуникация, така че има някакви предимства, но трябва да бъде дисциплинирано“, коментира Прес, който е бил и заместник-главен изпълнителен директор на Chrysler.

Само седмица след туита от 7 август, в който Мъск заяви, че обмисля да направи Tesla отново частна компания при цена от 420 долара на акция, а „финансирането е сигурно“, изпълнителният директор се отказа от идеята. В публикация в петък Мъск обясни, че е „очевидно, че повечето от сегашните акционери на Tesla вярват, че ще бъдем по-добре като публична компания“.

Но това може да не е достатъчно да разубеди Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ, която според статия на New York Times от 15 август, разследва, за да установи дали Мъск е нарушил законите, като е заявил, че има необходимото финансиране, за да направи компанията частна.

Нещо повече, самият Мъск е критикуван за променливото си поведение, както онлайн, така и извън мрежата. В интервю за New York Times той призна, че е имал „мъчителна“ година, в рамките на която е ръководил Tesla, особено когато се е налагало да се изпълняват наложените цели за производството на Model 3.

„Twitter стана толкова директна в публичната комуникация“, коментира Прес. „А в една добра компания с управление, има координация, работиш чрез комуникационна стратегия вътре в организацията. За мен изглежда сякаш активността на Tesla в Twitter трябва да премине през по-формален канал, така че да бъде част точно от това, което компанията казва“, допълва той.

Гейб Хофман, основател на активисткия хедж фонд Accipiter Capital Management, смята, че туитът на Мъск за това как компанията трябва да стане отново частна, е бил повече от грешка в корпоративната комуникация.

"По мое мнение това беше нечуван и най-очевиден пример за нарушаване на правилата, който съм виждал от главен изпълнителен директор в рамките на 18-те си години като хедж фонд мениджър“, коментира Хофман пред CNBC. „Вярвам, че съвсем скоро, в следващите няколко месеца, Илон Мъск ще бъде премахнат от поста главен изпълнителен директор на Tesla”, допълни той.

Уилям Г. Питърсън, бизнесмен и професор в Columbia University Graduate School of Business, смята, че поведението се дължи на факта, че Мъск е претоварен и емоционално изтощен. Според Питърсън в подобна ситуация главният изпълнителен директор не трябва просто да си тръгне. Той трябва да преосмисли начина, по който се управлява компанията.

Книжата на Tesla отписаха 1,10% от стойността си и завършиха търговията в САЩ вчера на цена от 319,27 долара. От началото на годината цената на акциите на компанията се е понижила с 8,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 10.09.22 г.
fallback