fallback

Преслав Райков: Арестът в Huawei се дължи на страховете на САЩ

Внедряването на напредничави технологии от Huawei и големият ѝ достъп до лични данни на американски граждани е основното опасение на Вашингтон

08:34 | 07.12.18 г. 9

Новината за ареста в Канада на финансовия директор на китайската компания Huawei, поискан от САЩ, се превърна във водеща тема, диктуваща динамиката на международните пазари. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Райков коментира посочената от САЩ причина за мерките им срещу Huawei, а именно внедряването на напредничави технологии от Huawei и големият ѝ достъп до лични данни на американски граждани, чието неправомерно използване може да застраши националната сигурност на Щатите.

Според финансовия анализатор обаче причината е коренно различна.

„САЩ се страхуват от Китай, тъй като страната става световен лидер, що се касае до технологичното развитие. Американските регулатори и компании изостават съществено от китайските си конкуренти“.

Гостът посочи, че азиатската страна е вече е приела и стратегия за изкуствения интелект, която ще бъде национално заложена.

„Китай се готви изкуственият интелект и новите технологии да бъдат основно движещо звено за икономиката на страната. Това е една от линиите, по която Пекин планира да направи преход от икономика, движена само от държавен кредит, вливан в индустрията, към икономика, движена от услугите с висока добавена стойност“, зяви той.

Райков отбеляза, че американският страх е валиден и в Европа, но реакцията на Стария континент към бързото технологично развитие на Китай не е толкова остра.

Какви са прогнозите на госта за резултатите след срещата на ОПЕК и защо шистовото производство в САЩ няма да успее да достави достатъчно петрол, за да балансира изчезващите количества от пазара?

Вижте повече във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
fallback