fallback

Приложението iHELP помага за обучение по първа помощ на деца

Работим за скорошното сработване на приложението със „Спешна помощ“, посочи Христо Христов, директор на iHELP България

16:13 | 10.04.19 г.

В момента в България тече кампания с надслов „Пазители на сърца – мисия училище“, чиято цел е да обучи децата от ранна възраст, за да оказват първа помощ на хора със сърдечно-съдови заболявания. За това информира в сутрешния блок „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Христо Христов – българският директор на приложението iHELP, което стои в основата на обучението.

Според него „Мор №1 на света са сърдечно-съдовите заболявания”. „Първите минути са много важни, а времето за реакция на линейките е 11 до 17 минути. Нашето приложение дава възможност на всеки човек от 14-годишна възраст нагоре да помогне своевременно, за да спаси човешки живот“, посочи Христов и обясни, че апликацията работи на принцип, с който хората доброволно си помагат, а тя на свой ред изпраща сигнал до „Спешна помощ“ със съответната локация. „Ценното в случая е, че хората получават първа помощ в максимално кратко време, стига, естествено, те да са добре обучени за подобни кризисни ситуации.”

Директорът на iHELP България разказа, че за по-малко от 5 секунди благодарение на апликацията се локализира мястото за помощ. „Алармираме не само „Спешна помощ“, но и всички хора в радиус от 500 м. с приложението iHELP на телефона си“, уточни Христов.

По думите му един от недостатъците на приложението към момента е, че не работи съвместно с българските спешни центрове. За пример той даде Словения, където това се прави, и iHELP отчита над 200 спасени живота в страната.

Христо Христов обяви, че и в България се работи за скорошното сработване със „Спешна помощ“, за да може услугата да заработи с пълния си капацитет и в нашата страна.

Цялото интервю с Христо Христов вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
fallback