fallback

Ще има ли Huawei своя операционна система

Китайската компания се подготвя да отговори на забраните на Google, Intel, Qualcomm с предизвикателство, посочи икономистът Георги Найденов

11:16 | 21.05.19 г. 3

Основни доставчици на Huawei с американски капитали предприемат драстични мерки спрямо китайската компания. Отношенията се влошават след налагането на санкции срещу Huawei от страна на Google, Intel, Qualcomm и други производители на чипове и приложения за Android. Това съобщи икономистът Георги Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Интересно е какво ще се случи със следващите смартфон модели на Huawei, на които ще им бъде отказан достъп до операционната система Android", риторично запита икономистът. "От Huawei твърдят, че имат алтернативни варианти и разработват своя операционна система. Компанията планира, че ще направи алтернативнo приложениe на Gmail.“

Найденов припомни, че президентът Тръмп обяви, че иска търговското споразумение с Китай да е в полза на САЩ. "Поради това американски компании започнаха да пренасочват бизнеса си във Виетнам", посочи експертът, който коментира и отношенията между САЩ, Мексико и Канада.

"САЩ и Канада обявиха падане на митата за алуминий и стомана. Очаква се същото да бъде обявено съвместно от Мексико и САЩ, което ще отвори пътя към ратификация на НАФТА", каза Георги Найденов и прогнозира, че това би засилило търговията в Северна Америка.

Найденов обясни, че в споразумението, което се предвижда да бъде ратифицирано, няма ограничение на вноса на алуминий и стомана от трети страни. „САЩ си запазват правото да налагат санкции, ако Мексико или Канада прекалят с вноса на стомана или алуминий от трети страни", поясни той.

Какво икономическо развитие ще има след споразумението вижте в коментара на Георги Найденов във видео материала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
fallback