IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колумбия глобява Uber 629 хил. долара

Причина за това е нарушение на регулацията от 2017 г.

12:15 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Колумбийски търговски регулатор обяви, че ще глоби услугата за споделено пътуване Uber Technologies над 629 хил. долара за нарушаване на регулацията при посещение от представители на агенцията през 2017 г., предава Ройтерс.

Uber многократно си е докарвала гнева на властите в Колумбия, където използването на услугата е широко разпространено, но е незаконно.

Страната не регламентирала специално транспортните услуги като Uber, но твърди, че ще прекрати лицензите на шофорите, заловени да работят за платформата, за период от 25 години.

Глобата, наложена от Регулатора на промишлеността и търговията, посочва, че Uber принуждава служителите си да не дават информация на регулаторите и да блокират достъпа до компютрите на компанията. Тези политики са били имплементирани през октомври 2017 г., допълва агенцията.

“Компанията има неуважително отношение към различните информационни изисквания от страна на властите”, се посочва в изявлението на регулатора.

От своя страна, Uber твърди, че не е била официално информирана за глобата, но ще я разгледа, след като това се случи. Глобата посочва трима служители на Uber по име, като ги глобява по отделно между 1469 и 7344 долара.

Двамата служители, които се занимават с юридически въпроси, и един мениджър “са сътрудничили за възпрепятстването на споменатото административно посещение и неизпълнението на заповедите и инструкциите, предоставени от надзора”, се посочва в изявлението.

“Освен това е доказано, че тези хора са дали уклончиви и непълни данни за ролята и функциите си във фирмата, както и за знанията си за корпоративната структура на Uber в Колумбия”, допълва регулаторът.

През юли Колумбия нареди на Uber да подобри опазването на данните си, в резултат от пробива от 2016 г., в рамките на който бяха компрометирани данните на 267 хил. колумбийци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още