fallback

Тръмп: Не искам САЩ да правят бизнес с Huawei

Американският президент не разкри дали китайската компания ще получи отсрочка официално

08:40 | 19.08.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не иска Съединените щати да правят бизнес с китайската Huawei, въпреки че администрацията му обмисля дали да удължи отсрочката, която даде на компанията, предава Ройтерс.

В петък редица международни медии писаха, че Министерството на търговията на САЩ се очаква да удължи отсрочката, която позволява на Huawei да купува технологии от американски компании, така че да може да обслужва настоящите си клиенти.

“Временният генерален лиценз” ще бъде удължен с 90 дни, писа Ройтерс, позовавайки се на двама източници, запознати с въпроса.

В неделя Тръмп коментира пред репортери, преди да се качи на самолет за Ню Джърси, че не иска да прави бизнес с Huawei заради притеснения за националната сигурност.

“На този етап изглежда много по-вероятно да не правим бизнес”, обясни Тръмп. “Аз не искам да правя бизнес като цяло заради заплаха за националната сигурност и наистина вярвам, че медиите са отразили нещата малко по-различно”, посочи президентът.

Той твърди, че има малки части от бизнеса на Huawei, които могат да бъдат изключени от по-широката забрана, но ще бъде “много сложно”. Държавният глава не разкри дали администрацията му наистина планира да удължи “временния генерален лиценз”.

По-рано в неделя националният икономически съветник Лари Къдлоу заяви, че Министерството на търговията ще удължи лиценза на Huawi за три месеца, в знак “на добра воля” заради търговски преговори с Китай.

“Даваме почивка на компаниите ни за три месеца”, коментира Къдлоу.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
fallback