fallback

Google прави най-мащабната си инвестиция във възобновяема енергия

Според изпълнителния директор Сундар Пичай технологичният гигант ще сключи 18 нови споразумения за възобновяема вятърна в обем от 1600 мегаватчаса

16:20 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската компания Google направи най-голямото в историята си вложение по придобиване на възобновяема енергия за своята глобална дейност. Това съобщи днес главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай на пресконференция в Хелзинки с финландския премиер Анти Рине, предаде ТАСС. 

"От 2017 година направихме така, че 100 процента от нашите глобални операции да се извършват чрез използване на възобновяема енергия. Тази седмица направихме най-голямата покупка на възобновяема енергия в нашата история, близо половината от която ще бъде произведена в Европа чрез започването на десет нови енергийни проекта. В резултат на сключването на споразуменията ще има инвестиции за над един милиард евро в новата енергийна инфраструктура в ЕС", посочва Пичай.

Той уточни, че става дума за един проект в Белгия, пет в Дания, два в Швеция и два във Финландия. "Тук във Финландия това са два проекта в областта на вятърната енергия, те ще осигурят енергия в обем 255 мегаватчаса. Това ще увеличи над двойно количеството възобновяема енергия, която използваме в тази страна", добави директорът на Google.

По-рано той написа в блога си, че компанията ще сключи 18 нови споразумения по целия свят, като става дума за възобновяема вятърна и слънчева енергия в обем 1600 мегаватчаса.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
fallback