fallback

Илон Мъск разкри план за космическия кораб на SpaceX, който ще лети до Марс

Милиардерът изтъкна своето желание да направи космическите полети достатъчно достъпни като тези със самолет

10:30 | 29.09.19 г.
Автор - снимка
Създател

Основателят и ръководител на Tesla и SpaceX Илон Мъск изненада феновете на космическите технологии като разкри план за следващото поколение"Космически кораб" (Starship), което ще се използва за евентуално отвеждане на хората до Марс, съобщава Bloomberg. 

Целта е да се направят „космическите пътувания като самолетните пътувания“, посочва Мъск по време на технологична презентация в базата на SpaceX в Бока Чика край Браунсвил, Тексас.

Понастоящем компанията използва двустепенната ракета-носител Falcon 9 и по-мощните Falcon Heavy за клиенти, включващи НАСА, търговски спътникови оператори и американската армия. НАСА е сключила договор с Boeing Corp. и SpaceX за транспортиране на американски астронавти до Международната космическа станция (МКС) чрез Програмата за търговски екипажи.

По време на брифинг с журналисти Мъск отговори на един туит на администратора на НАСА Джим Бриденстийн, който казва, че „Програмата изостава с години от графика“.

„От гледна точка на ресурсите на SpaceX, ние сме се съсредоточили върху Falcon и Dragon“, заяви Мъск.

SpaceX се оценява на 34 млрд. долара, според анализ на EquityZen. Мъск основава компанията Hawthorne, Калифорния, базирана през 2002 г. Въпреки че е по-широко известен като главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla Inc., космическите пътувания отдавна са негова страст.

SpaceX изгражда космически апарати както в Бока Чика, така и в нос Канаверал, Флорида. Според Мъск екипите на SpaceX се състезават помежду си и първата пилотирана мисия може би ще стартира от Бока Чика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
fallback