fallback

EBay очаква първия спад на тримесечните си приходи от 2015 г. насам

Компанията преразглежда стратегията си под натиска на инвеститорите

16:13 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

EBay се подготвя за първия спад на тримесечните си приходи от четири години, докато онлайн магазинът работи по преразглеждане на стратегията си, което доведе до промени в мениджмънта и може да промени цялостния ѝ бизнес, пише Wall Street Journal.

Прогнозата за тримесечието, което завършва през декември и обичайно е силно заради празничното пазаруване, беше дадена в момент, в който компанията заяви, че тримесечната ѝ печалба за периода до септември се сви с 57% спрямо година по-рано. Сривът е причинен от по-високите разходите и забавянето на продажбите на стоки в основната ѝ платформа.

EBay, която притежава и бизнеса за продажба на билети StubHub и има и рекламен бизнес, прекара по-голямата част от 2019 г. в преразглеждане на операциите си след сблъсък с някои от инвеститорите по повод стратегическия ѝ фокус.

Базираната в Калифорния компания заяви, че очаква да направи ъпдейт на StubHib преди обявяването на следващия финансов отчет и има тригодишен план да подобри маржовете и да инвестира в инициативи, свързани с клиентите, за да насърчи растежа.

Временно изпълняващият длъжността главен изпълнителен директор Скот Шенкел заяви, че компанията е ангажирана с това да промени магазина си, за да се увери, че купувачи и търговци се обслужват „по автентичен за eBay начин“.

По повод рекламния си бизнес Шенкел заяви, че компанията продължава да обсъжда дългосрочните възможности.

Книжата на компанията завършиха борсовата сесия в сряда на цена от 39,20 долара, но понижиха стойността си с 6% по време на следборсовата търговия.

Шенкел, който беше главен финансов директор на eBay, пое контрола над компанията през септември, след като Девин Уениг напусна след конфликт с обновения борд на директорите.

EBay се сблъсква с натиск от страна на Elliott Management и Starboard Value да се отърве от StubHub и от рекламния си бизнес. Тя се съгласи да добави нови членове към борда на директорите и започна да изплаща тримесечни дивиденти.

EBay обяви, че активните купувачи в платформата ѝ са достигнали 183 млн. през тримесечието, завършило през септември. Това е седмото поредно тримесечие на ръст на този показател. Брутният обем на стоките, продадени през платформата, е спаднал с 4% спрямо година по-рано до 21,72 млрд. долара. Анализаторите очакваха сумата да е 22 млрд. долара.

Като цяло тримесечната печалба на eBay е спаднала до 310 млн. долара, или 37 цента на акция. На коригирана база печалбата се е увеличила до 67 цента на акция от 56 цента на акция година по-рано.

Нетните приходи са останали почти без промяна на ниво от 2,65 млрд. долара, но ако се изключат валутните колебания, записват ръст от 2 на сто.

За текущото тримесечие eBay очаква приходите да спаднат в диапазона 2,77-2,82 млрд. долара, което може да е първият спад на годишна база от 2015 г. насам.

Компанията сви прогнозата за годишните си приходи и печалба. Фирмата очаква печалбата ѝ да е между 1,97 и 2,02 долара на акция при 10,75-10,80 млрд. долара приходи. Предишната прогноза беше за 1,97-2,07 долара на акция печалба и между 10,75 и 10,83 млрд. долара приходи.

Въпреки това компанията повиши прогнозата си за коригираната печалба от 2,70-2,75 до 2,75-2,78 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:37 | 05.09.22 г.
fallback