fallback

Български учен: Имаме обещаващи лекарствени молекули срещу коронавируса

Търсим инвестиция за следващите етапи, за да се дооптимизира молекулата, посочи Димитър Димитров, изпълнителен директор на Micar Innovation

17:52 | 10.03.20 г. 3

Micar Innovation създава нови компании в партньорство с водещи академични изследователи и големи биофармацевтични компании, които осигуряват финансиране и път към ликвидността чрез придобивания, които са предварително договорени.

"Преценихме, че е добре да се възобнови SSR5. Лекарството със SSR7 е за метастази, псориазис и артрит. Имунната система в комбаниция между двата протеина регулира процеса в борбата срещу коронавирус. SSR5 затваря клетката така, че да не проникне например ХИВ вирус...", посочи Димитров.

Той обяви, че целта е да се намери инвестиция за следващите етапи, за да се дооптимизира молекулата, която да стане между 5-20 наномола.

"Биотехнологиите са скъпо начинание. В случая говорим за инвестиция от 5-7 години, уточни Димитров и обясни, че периодът от 4-6 години, а сега може би двойно по-бързо, е достатъчен, за да стигне лекарството от процеса на изработка до крайния потребител.

Според Димитров като цяло темата с коронавируса е доста преекспонирана в пространството.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 12.09.22 г.
fallback