fallback

Разходите за IT вероятно ще се свият заради коронавируса

В момента компаниите търсят начини да прехвърлят работата си от дистанция

15:09 | 12.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очаква се компаниите да свият разходите си за информационни технологии предвид нарастващата несигурност около влиянието на пандемията от коронавируса върху глобалните пазари, пише Wall Street Journal.

Очакваните спадове вероятно ще изтрият всякакви краткосрочни ръстове от множеството покупки, тъй като предприятията си набавят софтуер, мобилни устройства и други инструменти, за да се справят с рязкото увеличение на работата от дистанция, твърдят анализатори.

“Всички ръстове ще бъдат изтрити от общото негативно влияние”, коментира Стивън Минтън, вицепрезидент на компанията за пазарни пручвания IDC, позовавайки се на проблемите с веригите на доставките, търговията и бизнес планирането в резултат от пандемията.

Днес IDC обяви, че годишният ръст на глобалните разходи за информационни технологии тази година може да спадне до 1% през 2020 г. от първоначалната прогноза за 4%. В най-лошия сценарий, общата сума се очаква да бъде около 2,3 трлн. долара, под по-ранната прогноза за 2,5 трлн. долара.

Компанията твърди, че прогнозите за тази година са с по-широки диапазони от обичайното, тъй като има много неизвестни около влиянието на вируса.

Повечето фирми бързат да създадат спешно условия за работа от вкъщи, а това вероятно ще пренасочи средствата от други области на IT, вместо да доведе до ръст на разходите, твърди Минтън.

По подобен начин компаниите, засегнати от проблеми с веригата на доставките, включващи техни продукти и услуги, вероятно ще инициират планове за действие в извънредни ситуации, ако не са го наравили, което често включва намаляване на планираните покупки на технологии, като нови компютри или други проекти, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
fallback