fallback

Tesla може да помогне за създаването на батерии за обдишватели

Изпълнителният директор на ResMed, която прави респираторни машини, разкри, че редица компании предлагат подкрепата си

16:43 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Главният изпълнителен директор на производителя на медицинско оборудване ResMed Мик Фарел обяви, че компанията му увеличава производството на обдишватели през последните 90 дни, в опит да отговори на нарастващото глобално търсене, докато страните се борят с пандемията на коронавируса.

Обдишвателите са най-търсените уреди в момента, тъй като вкарват въздух и кислород в белите дробове на пациентите през тръби, вкарани през устата и трахеята. Те могат да помогнат на пациентите да оцелеят и да се възстановят от респираторните проблеми, предизвиквани от вируса.

За да помогнат за справянето с тази липса, предвид спешната ситуация в света, от ResMed търсят помощ в производството на част от 500-те компонента, необходими за нейните по-развити обдишватели. Компанията получава предложения за помощ от някои от най-големите космически и автомобилни компании, както и такива в областта на отбраната, в това число и Tesla, посочва Фарел.

ResMed е направила десетки хиляди обдишватели от висок клас през 2019 г., а целта ѝ е да удвои или утрои производството в следващата година, като даде машините на болници в Сингапур, Италия и Съединените щати.

„Получихме предложения от Tesla, от много други автомобилни производители, от някои от най-големите космически компании в света и компании от отбраната, които могат да помогнат с пръстени, екрани и винтове“, посочва Фарел в интервю за CNBC.

Той допълва, че ResMed може да използва помощта на Tesla с литиевойонните батерии, но не разкрива дали компаниите са говорили за сътрудничество в тази посока.

Освен това Фарел поздрави главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX за закупуването и разпространението на по-ниския клас машини ResMed BiPAP, които компанията рекламира като „неинвазивни обдишватели“. Тези устройства бяха изпратени на болници в Ню Йорк, които ги поискаха.

„Смятам, че това, което Илон направи, е страхотно“, коментира Фарел.

Наскоро Мъск заяви на своите близо 33 млн. последователи в Twitter, че той и Tesla са закупили въпросните респираторни машини от неназован източник в Китай.

Тази седмица той добави: „Имаме допълнителни одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата обдишватели. Ще ги доставим до болници по света в регионите, в които доставя Tesla. Устройствата и доставката са безплатни. Единственото изискване е, че респираторите ще отидат при пациенти, които сега се нуждаят от тях, а няма да стоят на склад“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
fallback