fallback

Бил Гейтс: Разпределението на ваксина на пазарен принцип ще влоши пандемията

Нуждаем се от лидери, които да вземат тези тежки решения за разпределението на справедлива основа, заяви основателят на Microsoft

19:15 | 11.07.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Милиардерът филантроп Бил Гейтс призова лекарствата срещу COVID-19 и евентуалната ваксина срещу болестта да бъдат предоставяни първо на най-нуждаещите се от тях държави, а не на тези с „най-високата оферта“. Според него разчитането на пазарните сили ще влоши смъртоносната пандемия.

„Ако просто оставим лекарствата и ваксините да отиват при тези с най-висока оферта вместо при хората и местата, където са най-необходими, ще имаме една по-дълга, по-неравномерна, смъртоносна пандемия“, каза основателят на Microsoft във видеообръщение в рамките на виртуална конференция, организирана от International AIDS Society, цитиран от Ройтерс.

„Нуждаем се от лидери, които да вземат тези тежки решения за разпределението (на медикаменти – бел. ред.) на справедлива основа, не само спрямо пазарни фактори“, коментира той.

В момента има стотиците кандидати за ваксина и правителствата в САЩ и Европа инвестират милиарди в изследвания, тестове и производство. На този фон обаче се появиха притеснения, че по-богатите държави могат да завземат обещаващите изследвания срещу новия коронавирус, оставяйки страните с по-малко възможности с празни ръце.

Европейската комисия и Световната здравна организация предупредиха за нездравословна конкуренция в борбата за намиране на лек – основен фактор за спасяването както на човешки животи, така и на глобалната икономика. В САЩ обаче вече се чуха гласове на държавни представители, че те ще се опитат да приоритизират доставките на медикаменти за американските граждани.

По думите на Гейтс усилията, започнали преди две десетилетия, за борба с ХИВ/СПИН кризата, когато държавите по света обединиха усилия за снабдяване с медикаменти на най-нуждаещите се, може да послужат като модел за случващото се сега.

„Един от най-добрите уроци в битката срещу ХИВ/СПИН е важността да построим тази голяма, справедлива равна за всички световна система за снабдяване, за да доставим лекарства за всички“, каза Гейтс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
fallback