fallback

Въпреки получените държавни помощи Мъск вече не е фен на стимулите

Според милиардера това няма да е в най-добрия интерес на хората

09:56 | 25.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Илон Мъск, чиято компания Тesla Inc. беше голям бенефициент на държавни помощи по време на последната световна финансова криза, изглежда вече не е такъв привърженик на концепцията.

Ексцентричният главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX – която е изпълнител на договори с държавата, написа в петък в Twitter, че нов пакет от стимули не би бил „в най-добрия интерес за хората“.

Десетилетие преди Tesla да стане най-високо оценяваният автомобилопроизводител по пазарна капитализация, компанията оцеля Голямата рецесия „на косъм“ – по думите на самия Мъск, благодарение отчасти на федерален заем от 465 млн. долара за проектиране и изработка на електрически автомобили във Фремонт, Калифорния. По-късно компанията стана публична, върна си заема по-рано от предвиденото и сега е работодател на около 20 000 души само в района на Санфранциския залив.

Преди да получи своя заем, Мъск беше пределно ясен – без правителствена подкрепа компанията – тогава бутиков производител на спортни коли за по 109 000 долара, ще трябва да забави пускането на своя по-достъпен електрически седан.

„Не можем да се придвижим напред без голямо количество капитал“, каза в интервю от 2008 г. главният изпълнителен директор. „Ако не получим държавно финансиране, то тогава ще трябва да чакаме, докато капиталовият пазар не се възстанови, което може да е след година или две години“, допълни тогава той.

Днес акциите на компанията поскъпват с повече от 50% само този месец - добавяйки още към увеличението на цената им с повече от три пъти тази година. След поевтиняването от над 6% в петък книжата се търгуват при цена от 1417 долара.

В момента Конгресът на САЩ работи п нов пакет от стимули в помощ на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
fallback