fallback

Vision Fund на SoftBank се завръща към успеха

Японската група обяви, че прави големи промени в борда на директорите си

22:12 | 09.11.20 г.

Японската SoftBank Group отчете 6,1 млрд. долара тримесечна печалба, след като големият подем на технологичните оценки върна нейния Vision Fund към успеха, предава Ройтерс.

Възстановяването на Vision Fund вероятно ще е добра новина за инвеститорите, които бяха притеснени от някои от неотдавнашните проблеми на SoftBank.

Новините бяха обявени, след като SoftBank разкри, че отстранява няколко високопоставени мениджъри от своя борд, в това число ръководителя на фонда Раджеев Мисра и главния оперативен директор Марсело Клори, след натиск от страна на инвеститорите за подобряване на управлението.

По данни от края на септември SoftBank притежава позиции в акции на стойност 16,8 млрд. долара, включително в Amazon.com, Alphabet и Facebook.

Главният изпълнителен директор Масайоши Сон насочи средствата от продажбата на активи към технологични акции и деривати в опит да се възползва от повишаването на пазарните капитализации в сектора.

SoftBank отчете нетна печалба в размер на 628 млрд. йени за трите месеца до септември, спрямо загуба от 700 млрд. йени през същия период година по-рано.

Тя отчете печалба от 1,04 трлн. йени през тримесечието от инвестиции през двата ѝ фонда, макар че голяма част от сумата обикновено отразява нереализираната печалба от компаниите в портфолиото. За сравнение година по-рано групата записа 944 млрд. йени загуба.

Първият ѝ фонд сега е на стойност 76,4 млрд. долара, или малко над сумата от 75 млрд. долара, която плати за своите 83 инвестиции.

По-малкият втори фонд се радва на ръст след листването на имотната компания Ke Holdings. Фондът има справедлива стойност от 7,6 млрд. долара.

Групата е единственият инвеститор във втория фонд – ход, насочен към привличане на повече инвестиции.

Освен Раджеев Мисра и Марсело Клори, от борда си тръгва и главният стратегически директор Катсунори Саго. Промените имат за цел да увеличат външните директори в борда, обяви Сон. Управляващият директор на суверенния фонд на Саудитска Арабия Ясир ал-Румаян също се е оттеглил, с което броят на членовете на борда е достигнал девет души.

Тези промени са в резултат на инвеститорския натиск за по-добро съблюдаване на групата, след като SoftBank започна да ускорява насочването си към инвестиции отвъд доскорошния си фокус върху стартъпи в по-късен етап на развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
fallback