IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутсорсинг индустрията в България е достигнала 2,9 млрд. евро през 2019 г.

Въпреки предизвикателствата и през тази година секторът продължава да расте, твърдят от AIBEST

14:24 | 10.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Секторът на изнесените (аутсорсинг) услуги в България възлиза на 2,9 млрд. евро за 2019 г., сочи годишният доклад на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), изготвен от SeeNews.

След като през 2018 г. индустрията формира 5,2% от брутния вътрешен продукт на страната, през миналата година делът ѝ от него достигна 5,5%.

Според доклада 2019 г. е била поредната, в която секторът е отбелязал двуцифрен ръст на развитието си.

Оперативните му приходи за миналата календарна година са скочили с 19,6 на сто. От AIBEST прогнозират, че дори за изпълнената с предизвикателства 2020 г. този ръст ще остане двуцифрен. Това развитие ще се запази и в близките две години, а в асоциацията вярват, че изнесените услуги ще бъдат основен стълб в икономиката на страната, като относителният им дял в БВП ще достигне 8,9% до 2022 г.

Проучването обхваща данни за 610 български компании, занимавали се с бизнес услуги и технологии през миналата година. Броят на включените фирми за изнесени ИТ услуги е 322, а останалите се занимават с изнесени бизнес процеси.

Данните показват, че към края на 2019 г. в сектора са били заети близо 78 хил. души, или с около 5 хил. души повече спрямо година по-рано. Целият сектор формира 3,5% от пазара на труда в страната. Тенденцията за нарастване на заетостта в сектора се запазва и през тази година – към август броят на работещите в сектора достигна 81 хил. души.

Същевременно данъците, внесени от индустрията в държавната хазна през 2019 г., са равни на бюджета на община Казанлък за 2020 г. Индустрията генерира 9,3% от всички разходи за заплати в икономиката през 2019 г., спрямо 8,5 на сто година по-рано.

Според AIBEST секторът има значим отпечатък както в икономически, така и в социален план, допринасяйки за развитието на новата средна класа в страната и задържането на кадри в България.

Според председателя на Управителния съвет на AIBEST и изпълнителен директор на A Data Pro Илия Кръстев индустрията на изнесените услуги ще продължи да бъде предпочитан работодател. През тази година тя е успяла да трансформира процесите си бързо и да посрещне предизвикателствата на пандемията и да премине към дистанционна работа.

„Много наши конкуренти във и извън Европа не бяха толкова гъвкави и успешни. Трябва да капитализираме това предимство и да се позиционираме навреме като предпочитана дестинация за услуги с висока добавена стойност пред европейските компании“, коментира още той. „Степента, в която ще се възползваме от тази възможност през 2021 и 2022 година, ще бъде решаваща по отношение на това как България излиза от кризата, колко добре стои по отношение на глобалните си конкуренти и колко бързо догонва по-старите членове на ЕС по отношение на нивата на БВП на глава от населението.“

Във връзка с пандемията по-рано тази година Кръстев коментира в подкаста "Update" на Bloomberg TV Bulgaria, че настоящата ситуацията дава възможност за "преформатиране" на част от икономиката. По този начин тя ще може да направи преход от дейности с по-малка добавена стойност към икономика с по-голяма добавена стойност, където оперират компаниите от аутсорсинг индустрията.

От AIBEST припомнят, че най-големите центрове за изнесени услуги в страната остават концентрирани в големите градове, в които има университети, но вече се наблюдава и тенденцията за изнасяне на дейности и извън София. Трите най-големи центъра за подобни компании остават столицата, Пловдив и Варна, но има все по-голям интерес към места като Бургас и Велико Търново.

Западна Европа, Великобритания и САЩ пък са затвърдили позициите си като основни чуждестранни пазари на българските доставчици на услуги в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още