IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard понесе нов удар по делото за незаконни такси за трансакции

Компанията може да се окаже принудена да плати компенсации по колективен иск нас стойност 14 милиарда паунда

17:41 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Mastercard е изправена пред перспектива за изплащане на компенсации по колективен иск нас стойност 14 милиарда паунда (18,6 милиарда щатски долара) - най-големият по рода си - след загуба на поредната битка във Върховния съд във Великобритания заради незаконни такси за трансакции.

Върховният съд се произнесе в полза на групата зад иска, представляваща около 46 милиона потребители. Решението от петък също така поставя началото на множество дела за колективни искове, след като съдиите улесниха предявяването на масови искове, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Решението означава, че делото вече ще се насочи към второ изслушване в Апелативния трибунал по конкуренцията, за да може да се вземе решение по така наречената заповед за колективно производство.

Mastercard е изправена пред множество правни предизвикателства, откакто съдилищата на Европейския съюз заявиха, че таксите за трансгранично плащане несправедливо ограничават конкуренцията. Решението означава, че дългогодишното британско дело, започнало през 2016 г., сега ще бъде преразгледано от специализиран трибунал.

„Mastercard е траен нарушител на законодателството в областта на конкуренцията“, каза Уолтър Мерикс, който се явява като ищец по делото. „Вместо да се извини и да поеме отговорност за извършените от нея неправди, всичко, което направи Mastercard, е да зарови главата си в пясъка и да накара адвокатите си да представят това, което сега е ясно и окончателно определено като лош аргумент“, добави той.

От Mastercard заявиха, че правният казус е „фундаментално опорочен“.

„Никой британски потребител не е предявил такива претенции. То се управлява от американски адвокати, подкрепяни от организации, фокусирани основно върху това да печелят пари за себе си“, пише в изявление на компанията.

През юни Върховният съд се произнесе срещу Mastercard и Visa по подобно дело, заведено от някои от най-големите британски търговци на дребно за таксите, събирани от банките по лихви, определени от картовите компании всеки път, когато потребител плати с картата си в магазин.

Решението също проправя пътя за по-нататъшни съдебни дела за потребителски искове, които станаха възможни чрез промяна в закона от 2015 г., която разшири възможностите за подаване на колективен иск пред Върховният съд, заяви Луиз Фрийман, адвокат по конкуренция в Covington & Burling.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още