fallback

Новият удар на САЩ - този път по Xiaomi

Администрацията на Тръмп забрани американски инвестиции в китайския технологичен гигант

16:08 | 15.01.21 г. 8

Производителят на смартфони Xiaomi се превърна в поредната китайска технологична група, която попада под ударите на администрацията на Доналд Тръмп. Днес Xiaomi беше добавена към черния списък, забраняващ американски инвестиции в нея. Новините рязко потопиха цената на акциите на компанията, пише Wall Street Journal.

Xiaomi, компания за потребителска електроника, която се фокусира върху мобилни телефони и умни устройства за дома, успя да избегне натиска от САЩ дори когато Вашингтон затегна хватката си около китайски технологични групи като Huawei Technologies, опитвайки се да ограничи достъпа им до американски технологии и финансиране.

През последните 12 месеца цената на акциите на Xiaomi се увеличи повече от два пъти, а компанията бързо успя да увеличи пазарния си дял. През третото тримесечие на 2020 г. тя изпревари Apple и се превърна в третия по големина производител на смартфони в света според Gartner.

Днес обаче Министерството на отбраната на Съединените щати добави Xiaomi към списък с компании, за които твърди, че подкрепят китайските военни. Съгласно условията на изпълнителната заповед, издадена от президента Доналд Тръмп, решението означаа, че след 60 дни американски инвеститори няма да могат да купуват акции от Xiaomi. Освен това имат година, за да разпродадат всички нейни книжа, които притежават.

Листнатите в Хонконг акции на Xiaomi понижиха стойността си с близо 14%, преди да приключат деня с 10% спад.

От своя страна, компанията заяви, че предлага продукти и услуги за потребителски и търговски цели и не е собственост, не е контролирана или свързана с военните в Китай. В документ до борсата тя посочва още, че не е “китайска комунистическа военна компания“ според американската дефиниция.

Xiaomi заяви, че ще предприеме необходимите действия, за да защити себе си и своите акционери.

„Дори не ми е минавало през умна, че тя ще бъде класифицирана като китайска военна компания“, коментира Кевин Чен, технологичен анализатор в China Merchant Securities. „Но поне не е в черния търговски списък“.

Тъй като не попада в този списък, който ограничава компаниите да изнасят технологии с американски произход към фирми без лиценз, Чен твърди, че компанията ще продължи да си набавя чипове от Qualcomm и Android от Alphabet.

Това контрастира на случилото се с Huawei, чиито международни продажби спаднаха заради американските рестрикции. Чен твърди, че Xiaomi има добър шанс да отнеме от пазарния дял на Huawei в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
fallback