fallback

ЕС иска да стане по-значим играч на пазара на чипове

Според нов план, който чака одобрение, блокът ще създаде първия си квантов компютър до пет години

10:49 | 09.03.21 г. 8

Европейският съюз иска да стои зад една пета от световното производство на модерни чипове в края на това десетилетие и да създаде първия си квантов компютър до пет години. Всичко това е част от усилията на блока да намали зависимостта си от неевропейски технологии, предава Ройтерс.

Планът на ЕС, наречен 2020 Digital Compass, се появява в момент, в който пандемията от коронавируса излага 27-те страни на по-голяма зависимост от ключови технологии от китайски и американски компании.

Планът се позовава на важността на чиповете, използвани в свързаните коли, смартфоните, свързаните с интернет устройства, високопроизводителните компютри и изкуствения интелект, но подчертава и недостига, който спря работата на автомобилни заводи по целия свят.

В документа на ЕС, разгледан от Ройтерс, се посочва, че блокът има амбицията да стои зад значителна част от „производството на модерни и устойчиви чипове, включително процесори, и поне 20% от световното производство по стойност“.

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргрете Вестагер и еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон ще представят плана днес.

Планът на ЕС препоръчва инвестиране в квантови технологии и посочва, че те ще бъдат ключoви в разработката на нови лекарства и ускоряване на геномното секвениране.

“Амбицията ни е до 2025 г. Европа да има първия си компютър с квантово ускорение, който проправя пътя на Европа към върха на квантовите възможности до 2030 г.“, сочи документът.

Планът на ЕС също така призовава за 10 хил. климатично неутрални съоръжения до 2030 г., които да помогнат на Европа да развие собствена облачна инфраструктура и да удвои броя на т. нар. еднорози, или новите компании с оценка от 1 млрд. долара, за същия период.

Освен това цели да обхване всички европейски домакинства в гигабитова мрежа до 2030 г., с идеята всички населени места да имат 5G покритие.

Планът на ЕК ще се нуждае от одобрение от страните от Европейския съюз, както и от Европейския парламент, преди да започне да се изпълнява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
fallback