fallback

Как се изгражда имунитет срещу фалшиви новини?

Трябва да има инициатива на ниво държава да се научат хората как да търсят различни източници на информация, съветва Георги Ауад, мениджър в Perceptica

17:32 | 30.03.21 г. 5

По думите на Ауад все още най-популярната и разпространявана фалшива новина е това, че Бил Гейтс иска да чипира световното население.

„Защо е Бил Гейтс, защото никой не знае кой е Джеф Безос, а той спечели най-много пари по време на първите локдауни“, даде пример за слухове и световна конспирация мениджърът в Perceptica.

Георги Ауад препоръча, че трябва да има инициатива на ниво държава и да се обучат хората да разпознават фалшивите новини.

Според него справянето с разпространителите на фалшиви новини онлайн няма да е по конкретни правила, а по-скоро ще бъде случай по случай.

„Първото нещо, за което трябва да се внимава е да не се доверяваме много лесно, а да търсим и други източници, препоръча мениджърът в Perceptica. Той обаче смята, че „самооценката на нашето мнение е доста сложно нещо“. 

„Медийната хигиена също е много важно нещо“, каза Георги Ауад.

Кои са комуникационните предизвикателства при ваксинацията? Има ли медийни кампании срещу имунизацията? Трябва ли да се включат социалните мрежи в стратегиите на новинарските сайтове при разпространението на новини? Кой е най-новият слух за пандемията?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
fallback