IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония също се включва в спасяването на индустрията на полупроводниците

Редица компании, произвеждащи критични материали за сектора на чиповете, разширяват производствените си мощности, за да отговорят на по-силното търсене

15:45 | 08.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Японските доставчици на суровини за чипове увеличат производството в Южна Корея и Тайван, тъй като се стремят да диверсифицират своите вериги на доставка и да отговорят на нарастващото търсене на основните пазари, пише Nikkei Asia Review.

Tokyo Ohka Kogyo удвоява производствения си капацитет за фоторезист (полимерен светлочувствителен материал – бел. ред.) в Южна Корея, докато Daikin Industries ще изгради фабрика в страната за генериране на газ, използван в процеса на производство на чипове.

Въпреки че тези концерни изнасят в големи количества своята продукция от Япония, те диверсифицират веригите си на доставка, тъй като полупроводниците намират приложение във все повече продукти, както и заради търговското напрежение в глобален план.

Tokyo Ohka Kogyo удвои капацитета си за фоторезист в Южна Корея в сравнение с 2018 г., като разшири производствените мощности в завода си в Инчхън, инвестирайки няколко милиарда йени. Фоторезистите са използвани за издълбаване на вериги върху силиконови пластини (wafers). Компанията е най-големият производител на фоторезисти в света, като държи 25% от световния пазар. 

Разширените фабрики произвеждат фоторезисти, които мога да се използват в екстремно ултравиолетовата литография (EUV), модерна производствена технология, като се използват смоли и други материали, доставени от Япония в комбинация с местни налични разтворители.

Daikin създава съвместно предприятие в Южна Корея с местен производител на оборудване за производство на чипове. Компанията ще построи завод в страната на стойност 4 млрд. йени (36,6 млн. долара). Заводът ще произвежда газ, използван в процеса на офорт, като се очаква да бъде въведен в експлоатация през октомври 2022 г.

В момента Daikin доставя материали за Южна Корея, произведени в Япония и Китай. Концернът се надява местното производство да подобри конкурентоспособността му.

Tokyo Ohka и Daikin доставят материали на големи производители на чипове в Южна Корея, включително на Samsung Electronics и SK Hynix.

В Тайван Shin-Etsu Chemical представи нова фабрика за фоторезист, в която като отделно инвестира около 30 млрд. йени за изграждане на централа и за повишаване на капацитета в заводите си в Япония. Тайванският ѝ завод ще произвежда EUV литографски фоторезисти, които сега се произвеждат само в Япония.

Showa Denko Materials (бившата Hitachi Chemical), дъщерно дружество на Showa Denko, ще инвестира 20 млрд. йени, за да увеличи производството си на абразиви от силициеви пластини и печатни платки в Южна Корея и Тайван до 2023 година.

Японските химически компании увеличават инвестициите си в Южна Корея и Тайван, като според изчисления на Японската централна банка (ЯЦБ) преките чуждестранни инвестиции в химическия и фармацевтичния сектор са нараснали до 2019 г., особено по отношение на химикалите. Този растеж се дължи на материалите, свързани с полупроводниците.

Южна Корея и Тайван заедно съставляват половината от световния производствен капацитет при полупроводниците, използващи усъвършенствани 300-милиметрови пластини. Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) извършиха капиталови инвестиции, увеличавайки търсенето на материали за полупроводниците, където японските компании имат предимство.

Tokyo Ohka подобрява своите изследвания, разработки и производство в чужбина, за да приспособи продукцията си към местното търсене. „През последните три години направихме много инвестиции в чужбина, предимно в Южна Корея, Тайван и Северна Америка“, споделя представител на компанията. Тъй като не се очаква производителите на чипове в Япония да започнат да произвеждат полупроводници с помощта на EUV технологията в близко бъдеще, основните клиенти на компанията са в чужбина.

Притесненията относно веригите на доставка също стимулират увеличаването на производството на места, където търсенето е силно. Японското правителство постави по-строг контрол върху износа на полупроводникови материали за Южна Корея през 2019 г. В отговор южнокорейското правителство започна да насърчава вътрешното производство на широка гама от полупроводникови материали и производствено оборудване, за да намали зависимостта си от Япония. Сеул насърчава инвестициите във и извън страната чрез субсидии за научноизследователска и развойна дейност, както и чрез данъчни облекчения.

Японските производители на чипове могат да получат допълнителен тласък за увеличаване на капацитета си и в САЩ. Администрацията на Байдън подчертава необходимостта от изграждане на вътрешни вериги на доставка за полупроводниците. На 12 април тя проведе разговори с ръководителите на 19 компании, свързани с индустрията. В тази връзка американският производител на чипове Intel обяви, че ще инвестира 20 млрд. долара в нов завод в Аризона. TSMC също планира да построи завод в този щат.

Две японски компании, Shin-Etsu Chemical и SUMCO, заедно държат около 60% от световния пазар на силиконови пластини; при фоторезистите японските компании представляват близо 90% от световния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още