IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon подаде петиция срещу лидера на Федералната търговска комисия

Гигантът иска отвод на Лина Кан по всички въпроси, свързани с него

11:44 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Amazon.com е подала петиция, искаща председателят на Федералната търговска комисия (FTC) Лина Кан да получи отвод по антитръстови въпроси, свързани с онлайн гиганта за търговия на дребно, сочат документи, подадени в агенцията, предава Ройтерс.

Amazon твърди, че иска отвод на Кан от всички въпроси, свързани с компанията, заради предишната ѝ работа като член на група за защита на антимонополните права, заради публични изказвания и работа в подкомисия на Конгреса.

„Като се има предвид дългогодишния ѝ опит с подробни изявления за Amazon и многократните ѝ твърдения, че Amazon е нарушила антимонополните закони, един разумен наблюдател би стигнал до заключението, че вече не може да разглежда антимонополната защита непредубедено“, посочва компанията в искането си. „Всъщност това би изисквало от нея да се отрече от годините си писания и изявления, които са в основата на нейната професионална кариера“.

От Федералната търговска комисия отказват да коментират въпроса.

Агенцията разследва Amazon като част от редица казуси с Big Tech. Освен това проверява планираната покупка на Amazon на американското филмово студио MGM.

През 2017 г. Кан написа статия за Yale Law Journal, в което се твърди, че настоящото антитръстово законодателство, което се фокусира върху цените и в краткосрочен план, не успява да обхване вредите, нанасяни от компании като Amazon.

Освен това е работила в антимонополна комисия, където е написала огромен доклад, в който се посочва, че според нея Amazon, Apple, Facebook и Google имат антиконкурентно поведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още