IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще оставят ли талибаните свободния достъп до интернет в Афганистан?

Телекомите ще са под натиск да предоставят данни, предупреждават експерти

14:33 | 26.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните две десетилетия хората в Афганистан имат свободен достъп до интернет, до информация като цяло и свободно изразяват мнението си. Може би това е въпрос от второстепенно значение в момента, когато се коментира безопасността на живеещите в страната, но много експерти предупреждават, че свободата в мрежата също е под заплаха.

Талибаните имат собствена стратегия за използването на интернет и разчитат на голяма активност в социалните мрежи. Въпросът е дали и другите хора в страната ще могат да се възползват от тази свобода, пише в анализ европейското издание Politico.

Откакто талибаните поеха контрол над страната въпрос на време е да поемат и телекомите. Опасенията са, че при това положение може достъпът до интернет да бъде ограничен по групи, включително и за дипломати, неправителствени организации и медии, или пък да получат достъп до информация. Някои от тези данни може би са чувствителна информация, като например за кандидатстващи за визи.

Афганистанците вече започнаха да си дават сметка за своето цифрово присъствие. Много хора са започнали да трият профили и постове в социалните мрежи в опит да се разграничат от предишния режим или силите на НАТО. Опасенията са, че талибаните могат да проследят активността им и да ги накажат.

Неправителствени организации призоваха международните сили да изтрият бази с биометрични данни, включително записи на ретина и пръстови отпечатъци. Някои от тях вече са в ръцете на талибаните и могат да бъдат проследени, коментират експертите.

Телекомите ще са под натиск през следващите дни за предоставяне на данни, предупреждават експерти. Засега не е ясно как ще реагират те - много вероятно компаниите ще последват американската евакуация и просто ще се оттеглят от страната.

В страната оперират няколко телеком оператори - MTM Group, Etisalat, Afghan Telecom и Roshan, които засега не коментират ситуацията. Roshan беше в активите на Telia, но шведската компания я продаде през 2020 година. Най-големият оператор е Etisalat от Обединените арабски емирства.

MTM Group от Република Южна Африка пък вече съобщи, че обмисля изтеглянето си от Афганистан и Йемен.

Много програми за развитието на Афганистан заложиха огромни средства за развитието на информационната инфраструктура в страната. Сред тях са например американската програма USAID, както и схемата на Световната банка IDA. Така в много части от Афганистан, включително и ограничени, вече има достъп до интернет, а стартъп компании се възползват и лансират своите онлайн продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още