IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консорциум планира да свали Razer от борсата

Консорциумът иска евентуално да листне компанията в Ню Йорк, за да се възползва от по-високата оценка на технологичните акции

12:08 | 16.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Anthony Kwan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Консорциум, воден от висшия мениджмънт на Razer, планира да оцени листнатата в Хонконг компания за гейминг хардуер на до 35 млрд. хонконгски долара (4,5 млрд. щатски долара) в рамките на сделка, която ще свали компанията от борсата, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Председателят Мин-Лиен Тан и неизпълнителният директор Калин Лим, с комбиниран дял от близо 60% в Razer, водят група, която ще предложи по 4 хонконгски долара на акция за сделката, допълват източниците. Това е почти двойно на средната цена на акциите от 2,1 хонконгски долара през последния месец.

Това се случва, тъй като консорциумът вярва, че базираната в САЩ и Сингапур Razer е подценена в Хонконг, където инвеститорите обичайно обръщат повече внимание на технологични фирми от континенталната част на Китай, твърдят източниците, пожелали да останат анонимни.

Razer е отказала да коментира въпроса. Тан и Лим също не са откликнали на поканата за коментар пред Ройтерс.

Цената на акциите се повиши с 23% по време на следобедната търговия, след излизането на статията.

В края на октомври в документи на компанията беше посочено, че Тан и Лим водят предварителни преговори с финансови инвеститори, за да проучат възможността за сделка, включваща компанията.

Консорциумът също така води преговори с компанията за дялово инвестиране CVC Capital Partners за изкупуването, твърди един от двамата източници, както и още двама други души, запознати с въпроса.

KKR също проучва сделката, но все още не е решила дали ще инвестира, коментират източници. KKR отказва да коментира. CVC не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Преговорите са напреднали и консорциумът очаква да обяви споразумението до края на 2021 г., допълва един от източниците.

Консорциумът иска евентуално да листне Razer в Ню Йорк, за да се възползва от по-високата оценка на технологичните акции, посочват източници.

Представянето на Razer

Основана в САЩ и Сингапур през 2005 г., Razer се разви от производител на безжични компютърни мишки до производството на гейминг лаптопи, гейминг клавиатури и други аксесоари.

Компанията генерира нетна печалба от 31,3 млн. долара през първата половина на 2021 г., подкрепена от бума на гейминга заради свързаните с Covid-19 блокади, които държаха хората у дома. За сравнение, година по-рано Razer записа нетна загуба от 17,7 млн. долара. Съединените щати са допринесли за 42% от приходите за първото полугодие.

Razer стана публична при 3,88 хонконгски долара на акция в азиатския финансов център през 2017 г. в рамките на успешен дебют, подкрепен от силното търсене на технологични акции на дребно.

Но цената на акциите се понижи наполовина миналия месец спрямо пика им за годината (3,36 хонконгски долара) през февруари, докато бенчмаркът Hang Seng Index спадна с 24% през същия период.

Въпреки това стойността на книжата нарасна с 30% до петмесечен връх, откакто през октомври Тан и Лим обявиха в документи, че се водят преговори с инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още