IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата прогноза на Adobe ѝ донесе 10% спад на борсата

Очакванията на компанията се оказаха под тези на анализаторите

14:00 | 17.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Цената на акциите на Adobe се понижи с 10% в четвъртък, след като софтуерният разработчик обяви прогноза за приходите за фискалното си първо тримесечие, която се оказа под прогнозите на анализаторите, пише CNBC.

Книжата записаха втория си по сила спад за последното десетилетие, който е засенчван само от 15-процентния срив от средата на март миналата година, когато паниката заради коронавируса разтърси пазарите. Трите най-лоши дни на Adobe за тази година се оказаха през декември, като изпратиха стойността на акциите с 16% надолу за месеца и компанията се насочи към най-големия си месечен спад от юни 2010 г.

Adobe заяви, че приходите за фискалното ѝ първо тримесечие, което продължава до края на февруари 2022 г., ще бъдат 4,23 млрд. долара, под прогнозите на анализаторите за 4,34 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv. За цялата година Adobe очаква 17,9 млрд. долара приходи от продажби, което също е под прогнозите за 18,16 млрд. долара.

„Вярваме, че акциите ще бъдат слаби днес, тъй като притесненията за забавянето на разходите и консервативната прогноза се оказаха точни“, пишат анализатори от Atlantic Equities в бележка след излизането на отчета.

Adobe заяви, че през четвъртото тримесечие приходите ѝ са нараснали с 20% до 4,11 млрд. долара, което се оказа над прогнозите. Показателят е воден от 21% ръст на дигиталния медиен сегмент на компанията.

Въпреки това инфлацията и притесненията за лихвените проценти накараха инвеститорите да обърнат гръб на 2021 г. и да се фокусират повече върху следващата година. Това ги накара да се отдръпнат от акции на компании с голям растеж и да заложат на сектори, които са смятани за по-устойчиви на инфлационен натиск и по-високи лихви.

Цената на акциите на Adobe се понижи с 64,24 долара до 566,09 долара при приклюване на търговията вчера. Стойността на книжата е спаднала с 19% от 52-седмичния си връх миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още