IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български пробив в борбата с антибиотичната резистентност

Проект с приложен характер на българския студентски отбор по синтетична биология взе сребърен медал на финалите на световното състезание iGEM

21:47 | 23.12.21 г.
Български пробив в борбата с антибиотичната резистентност

Антибиотичната резистентност е сериозен проблем, който стана още по-остър около пандемията, когато хората приемат антибиотици със и без лекарско предписание, защото се страхуваха, но и защото антибиотиците са голяма част от протоколите за лечение на Covid-19. Антибиотикът спира да действа, когато протеините си изработят механизми за защита срещу него. Това коментираха в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria гл. ас. д-р Славил Пейков от лаборатория "Биоинфотех" на София Тех Парк, Теодора Гамизова, магистър “Генно и клетъчно инженерство”  и Пасхалина Карадакова, магистър “Генно и клетъчно инженерство” по повод завоювания сребърен медал от българския студентски отбор по синтетична биология на финалите на световното състезание iGEM.

По данни на Световната здравна организация преди Covid всяка година умираха около 700 хил. души, заради антибиотичната резистентност, а прогнозите този брой до 2050 година да се увеличи до 10 милиона годишно.
Това е причината българските участници да изберат тази наболяла тема – антибиотичната резистентност.

„Успяхме да спечелим сребърен медал, като това не е първият медал за България, защото ние не участваме за първи път. Имаме още един сребърен медал и два бронзови. Тази година сме наравно със световни университети като MIT и Станфорд и задминаваме Хопкинс", информираха участниците в българския отбор.

Те информираха, че състезанието е световно и тази година в него са се включили над 350 отбора от целия свят, защото това е една от най-големите платформи, на които могат да се изявят студенти.

"Идеята е да се направи научен проект от самото начало до края, включително и лабораторната работа, като не е само това. Измисля се проект по значима тема, разработва се, като се намира и финансирането", обясниха гостите в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Какви са перспективите пред младите учени в България? В какви проекти с приложен характер ще участват изследователите? Колко е важна екипната работа? Стана ли София Тех Парк място, в което лабораторията има апаратура на световно ниво?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости от предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още