fallback

Андрей Бъчваров: Много хора от IT сектора се върнаха в България

Няма как без внос на квалифицирана работна ръка да осигуриш заетост, смята основателят и управляващ партньор в Bica services и Anthill

14:30 | 18.01.22 г. 6

„Опитваме се за създадем културата и да убедим партньорите си в чужбина в качествата на българските специалисти.  Нашите IT компании създават продуктови развойни екипи (R&D) за международни компании, посочи той и обясни, че привличат хора, които са завършили наскоро или са с две-три години опит, но са със самочувствието да създават продукти.

Според него младите кадри са най-лоялните служители. По думите му са отминали времената, когато в нашата страна се извършваше преди всичко аутсорсинг.

Бъчваров обясни, че в по-малките населени места се наблюдава недостиг на кадри и съветва държавата да се концентрира в секторите образование и здравеопазване, които ако са на добро ниво, хората ще се върнат и ще останат в България.

Като пример посочи  инициативи като „Тук-там” и компании на „Телерик“, които имат академия за обучаване на деца в над 50 български града.

"Държавата не трябва да пречи, а да осигури прозрачност, което е свързано с липса на корупция и добра среда за децата – здравеопазване и образование", подчерта експертът, който има успешен опит с проекти на IT сферата и се е доказал на световния пазар.

Относно законодателството за привличане на наши сънародници при доказване на произход, като бесарабските българи, Бъчваров посочи, че имаме приет закон, но няма приет правилник за неговото прилагане. "Имаме закон, който не е функционален. Имаме някаква законова рамка, но липсва диалог между институциите въпреки декларираното намерение“, коментира IT експертът и се надява на „чуваемост и разбиране от държавата”.

Той е обнадежден от намеренията за промяна на министъра на електронното управление Божидар Божанов. „Държавата вече започна да разглежда нещата като процес, тоест като тръгнеш от стъпка едно, да имаш пълна визия какво следва. Започна и да привлича външни експерти“, посочи Бъчваров.

Като пример за привличане на чужди специалисти той даде полския опит с привличането на над 2 млн. украинци. „Те отвориха пазара си и към Беларус и създадоха лесен инструмент, с който човек може да докаже, че е ценен кадър в IT сферата, което на практика им осигурява по-бърз достъп до паспорти. В момента Украйна също разглежда въвеждането на такъв механизъм“, съобщи IT експертът.

Конкурентни ли са работодателите в България? Още за проблемите, свързани с демографията, пазара на труда и недостига на трудови мигранти може да разберете от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
fallback