fallback

Технологичните фирми по света се надпреварват за украински програмисти

Редица компании пуснаха обяви за работа в уебсайта Remote Ukraine, за да привлекат добре обучени кадри

15:53 | 12.03.22 г. 7

Компании се редят на опашка в опит да наемат програмисти, засегнати от руската инвазия в Украйна, пише CNBC.

Над 2 млн. украински граждани излязоха от родната си страна през последните седмици, а някои от тях притежават търсени умения в технологичната сфера.

Десетки компании публикуваха над 500 обяви в уебсайта Remote Ukraine за работа на различни позиции в технологичната индустрия. Сайтът беше създаден, за да помогне на фирмите по света да наемат украинци. Компаниите са предимно от Европа, но някои са от САЩ и Канада.

Фирми като Modular Automation и WarDucks в Ирландия, Sportradar в Швейцария и Drive System Design в Англия, са сред технологичните компании, които са споделили обяви за работа в платформата. Те предлагат позиции, вариращи от Web3 разработчик до старши 3D артист.

Мартин Армстронг, основател на базираната във Великобритания технологична платформа Somerton, коментира, че е отправил пет устни предложения на инженери, автори на съдържание и на търговци в технологичния бранш. Проблемът е, че той не може да получи визи за тях.

„Няма процес, ако нямате отношения тук“, коментира Армстронг. „(Министърът на вътрешните работи) Прити Пател заяви, че променя това. Ето надежда“.

Той отправи официално предложение на друг украинец, който се мести във Варшава, за да работи от дистанция за него.

Базираната в Лондон софтуерна фирма Cutover е създала отделна „бърза процедура“ за наемане на хора на инженерни позиции, специално за изселени украински инженери.

Оскар Уайт, главен изпълнителен директор на технологичната платформа Beyonk за пътувания, коментира, че в момента се оглежда за кандидати за работа от Украйна. „Те трябва да са едни от най-добрите разработчици в света“, казва той.

Технологична сила

Изненадващо голямо количество технологии, които участват в ежедневието ни, са изградени от инженери и софтуерни разработчици от Украйна.

WhatsApp, Grammarly, Gitlab и Solana са основани или съосновани от украинци, а Google и Samsung имат изследователски и развойни центрове в страната.

Кристиан Ребер, главен изпълнителен директор на приложението за презентации Pitch, сподели, че има трима инженери, ангажирани дистанционно от Украйна, а компанията прави възможно най-много, за да ги подкрепи.

„Предложихме да покрием разходите за транспорт и настаняване на всички засегнати служители на Pitch и техните семейства и им дадохме неограничен отпуск от работа, без да задаваме въпроси“, коментира той.

Подобно на други компании, Pitch също предложи да изплати заплати за до три месеца предварително и предостави подкрепа под формата на съдействие за откриване на банкови сметки извън Украйна.

Украинският предприемач Денис Жаданов коментира пред CNBC, че има 230 служители в страната. „Повечето са в Одеса, която е безопасна засега“, казва той.

От своя страна CleverFiles, американска компания, която има за цел да помогне на хората да възстановят изтрити компютърни файлове, има над 20 души, които работят на пълен работен ден от украински градове, включително Киев, Харков и Запорожие.

„На този етап всеки служител се опитва да намери безопасно място за семейството си“, коментира Алина Мулова, старши мениджър онлайн маркетинг в компанията. „Някои хора успяха да се преместят в Западна Украйна, докато други не могат да напуснат градовете си и се крият в приюти“.

Мулова заяви, че украинските служители на CleverFiles получават заплати, въпреки че много от тях не могат да работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
fallback