IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Google записаха най-лошия си месечен борсов спад от 2008 г.

Последният път, в който двете компании се представиха толкова зле, беше по време на световната финансова криза

14:43 | 30.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Акциите на Amazon и Alphabet приключиха април с най-големия си месечен спад на стойността от финансовата криза през 2008 г., пише CNBC.

И двата интернет гиганта тази седмица отчетоха по-слаби от очакваното тримесечни резултати, засегнати от комбинация от макрикономически фактори, войната в Украйна и неблагоприятните сравнения с невероятните им постижения по време на пандемията.

През април Amazon потъна с 23,8% на борсата. Това е най-големият ѝ спад откакто през ноември 2008 г. изтри 25,4% - същия месец, в който книжата на Google понижиха стойността си с 18,5 на сто. Alphabet също записа най-лошия си месец оттогава, благодарение на 18-процентния си борсов срив.

През първите няколко месеца на 2022 г. инвеститорите се отдръпват от технологичния сектор поради страховете от ускоряващата се инфлация и по-високите лихвени проценти. Руската инвазия в Украйна през февруари, последвалият скок на цените на горивата и продължаващият недостиг на работна ръка започнаха да засягат финансовите резултати на компаниите.

Последния път, в който Amazon и Google преживяха подобрен вид разпродажба, беше по време на световната финансова криза. Тогава технологичните акции бяха пометени от кризата. Nasdaq спадна с 11% през ноември същата година, последван от 18% понижение през октомври.

От началото на новия сезон на отчетите, Big Tech имат смесено представяне. Facebook отчете по-висока от очакваното печалба, въпреки че не успя да изпълни прогнозата за приходите и каза на инвеститорите, че приходите ѝ от продажби през второто тримесечие могат да са по-слаби от тези година по-рано. Apple надмина очакванията, но притесни инвеститорите, като предупреди, че приходите ѝ от продажби през настоящото тримесечие могат да бъдат засегнати от проблемите с веригите на доставките.

В края на седмицата Amazon даде слаба прогноза за сегашния отчетен период, а темпът ѝ на растеж се оказа най-слабият от спукването на дотком балона през 2001 г. По-рано тази седмица Google не успя да изпълни прогнозата за приходите и печалбата, като отчете голямо разминаване с очакванията що се отнася до представянето на YouTube, чиито приходи нараснаха с едва 14 на сто.

Акциите на Amazon и Alphabet не се представят блестящо от началото на годината, а траекториите им се разминават значително с 2021 г. Alphabet беше най-добре представящата се акция на Big Tech за годината, записвайки ръст от 68%. Amazon пък беше най-зле в групата, с едва 2,4% повишение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още