fallback

Китай гледа с притеснение изтеглянето на технологични компании от Русия

Китайските потребители на устройства на Apple се опасяват, че сценарият с оттеглянето на компаниите от Русия може да се повтори и при тях

10:38 | 05.07.22 г. 2

Мащабните усилия на Apple и други западни технологични компании да ограничат бизнеса си в Русия заради нахлуването в Украйна повдигнаха въпроси сред потребителите на техните продукти в Китай: може ли същото да се случи и там?

Голяма част от притесненията на китайските потребители са насочени към Apple, която подобно на Google, Microsoft и други технологични гиганти побърза да ограничи бизнеса си в Русия, след като президентът Владимир Путин нареди на военните си сили да нахлуят в Украйна на 24 февруари. Компанията спря продажбите и износа на продукти, оряза услуги като Apple Pay и премахна руските държавни медии RT News и Sputnik News от Apple Store извън Русия, пише CNBC.

Руската инвазия в Украйна, както и глобалният отговор, бяха следени внимателно в Азия, където има дългогодишно напрежение между Китай и самоуправляващия се остров Тайван, който Пекин твърди, че е негова територия. Китайският лидер Си Дзинпин каза, че „обединението“ с Тайван е неизбежно и не изключи използването на сила за постигането му. Въпреки това тайванското правителство твърди, че няма признаци за предстоящо нападение.

Китайските власти отхвърлиха всяко сравнение между Тайван и Украйна, посочвайки, че само Украйна е независима държава. Но някои онлайн коментатори в Китай, където социалните мрежи са доминирани от националистически и проруски настроения, критикуваха действията на Apple в Русия и казаха, че Пекин трябва да се подготви за подобни тактики.

„Ако един ден Китай най-сетне реши да освободи Тайван, кой може да гарантира, че собствените ни iPhone-и няма да бъдат деактивирани?“, питат потребители в китайската социална мрежа Zhihu, която е подобна на Quora.

Експерти казват, че за Apple ще бъде трудно да се отдалечи от Китай, който е ключов производствен център за компанията, както и третият ѝ по големина пазар след Съединените щати и Европа.

„Историята е много различна от това, което се случва в Русия“, казва Кендра Шафер, ръководител технологични изследвания в Trivium. По думите ѝ китайските разпоредби изискват Apple и други компании да съхраняват информацията на китайските клиенти на сървъри в страната.

„Въпросът би бил дали изтеглянето от Китай означава, че Apple не само ще загуби клиентите си, но и дали няма да изгуби всички свои данни за тях“, коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
fallback