IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват 45% ръст в разходите за онлайн видеореклама в САЩ през 2009 г.

Какви са прогнозите за 2009 г., свързани със съдбата на рекламата в САЩ и медийната среда, в която тя се развива

09:31 | 17.12.08 г.
Очакват 45% ръст в разходите за онлайн видеореклама в САЩ през 2009 г.

Разходите за онлайн видеореклама в САЩ ще регистрират ръст от 45% през 2009 г. до 850 млн. долара, сочат прогнозите за следващата година на сайта за маркетингови новини eMarketer.

Два ключови фактора определят тази тенденция. На първо място рязкото увеличаване на професионалното видеосъдържание в мрежата – основно от тв каналите – създава благоприятна база за рекламодателите.

На второ място, въпреки че рекламодателите са изключително внимателно при определянето на бюджета си, все пак ще им се наложи да достигнат до онлайн аудиторията чрез видеопослания, с които да се доберат до техните вече отънели портфейли.

Друга прогноза на анализаторите от сайта е, че разходите за маркетинг при търсещите машини ще се покачат с 14,9% през 2009 г. до 12,3 млрд. долара. Измерванията, които позволяват търсачките, ще гарантира почетно място в бюджетите на много компании, тъй като рекламодателите ще търсят надеждни и ефективни методи да преборят страха във време на икономическо забавяне.

От друга страна, потребителите са тези, които чрез кликвания генерират приходи от реклама в търсачките. Поради понижена платежоспособност хората вместо да пазаруват, ще предпочетат да преглеждат офертите в интернет в търсене на изгодна сделка. Въпреки че този вид реклама ще расте с по-бавен темп през 2009 г. в сравнение с предходни години, нейните присъщи предимства ще донесат много повече приходи отколкото който и да е друг онлайн или офлайн канал за рекламиране.

Общо разходите за интернет реклама в САЩ ще се увеличат до 25,7 млрд. долара през 2009 г., което е ръст от 8,9%. Това ще е най-ниският годишен ръст за онлайн рекламата някога. В сравнение с всички други медии обаче този ръст ще е силен.

Мултикултурният маркетинг ще набере популярност в мрежата. Въпреки че американците са около 70% от населението, ползващо интернет в САЩ, все повече афроамериканци и жители от латиноамерикански произход сърфират в интернет, използвайки личните си компютри и мобилни телефони. Маркетолозите вероятно ще последват тази тенденция и ще таргетират различни сегменти с езиково и културно адаптирани послания, които ще са доразвитие на техните стандартни маркетингови компании.

Що се отнася до рекламата и възрастовия профил на интернет потребителите проучване сочи, че 55% от пълнолетните интернет потребители са на над 40 години. Това ще е друг фактор, които маркетолозите ще трябва да отчитат.

Въпреки че проникването на интернет сред хората на над 40 години е по-малко в сравнение с това при по-младите демографски групи, родените в период 1943-1963 г. и по-възрастните от тях са повече на брой от младата група – така че по-ниското ниво на проникване все пак съответства на по-голяма брой възрастни интернет потребители.

Докато младежта ползва интернет за забавление, по-възрастните са с по-практични интернет навици. Далновидните маркетолози ще се възползват от този факт, предлагайки специални офертни на прагматичните потребители.

Що се отнася до онлайн търговията прогнозите сочат, че онлайн продажбите ще са с ръст от едва 4% през 2009 г.

В дългосрочен план ръстът на онлайн продажбите в страната се движи по намаляваща крива заради приближаването на броя на потребителите до точката на насищане. Така икономиката сама поставя акцент върху друг съществуващ тренд. В по-голямата си част ръстът онлайн продажбите в бъдеще ще се дължи на повишеното потребление от хората, които от дълго време пазаруват онлайн.

Онлайн търговията обаче ще е източник за растящи приходи на социалните мрежи. Очаква се MySpace и Facebook да предложат все повече такива възможности.

С отслабването на ръста в приходите от реклама в САЩ по-малки и специализирани социални сайтове ще срещнат трудности при пробива си и някои от тях може да бъдат придобити от по-големи играчи. Освен това маркетолозите, които са изградили свои самостоятелни социални мрежи, свързани с техните марки, или ще ги закрият или ще мигрират към съществуващи платформи за социални мрежи, където могат да достигнат до по-широка публика.

Facebook, който на практика вече е бизнес социална мрежа, ще разработи програми за B2B маркетинг (комуникация към бизнес партньори).

Twitter отхвърли предложението за придобиване от Facebook, но вероятно ще бъде придобит от друга компания. Компанията, която ще купи Twitter, вероятно ще използва инфраструктурата на сайта, за да предложи таргетиран маркетинг и маркетингови анализи за рекламодателите.

Традиционните медии според eMarketer ще продължават да изпитват трудности. Рекламите при вестниците ще се намаляват най-бързо от всички други медии. Масовите съкращения в индустрия се очаква да продължат и е възможно до се стигне до известна консолидация на сектора.

Разходите за телевизионни реклами в САЩ ще се понижат с 4,2% до 66,9 млрд. долара през 2009 г. Телевизиите ще се фокусират върху онлайн излъчванията си и ще продължат да тестват различни бизнес модели, предвижда eMarketer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още