fallback

Nokia съди Apple за технологията на iPhone

Финландската компания твърди, че от Apple не са платили за използването на 10 патента при разработването на пазарния си хит

09:25 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на телефони в света – Nokia, обяви, че ще съди Apple заради злоупотреба с патенти за технологии за разработване на мобилни телефони, включени в създаването на iPhone.

Nokia твърди, че не е била компенсирана за разработената от нея технология и обвинява Apple, че „се е опитала да се възползва безплатно от иновациите на Nokia”, предава ВВС. Обвинението е свързано с използването на 10 патента, сред които такъв за безжичен пренос на данни по интернет, кодиране на разговори, сигурност и криптиране.

Въпросните патентни нарушения били използвани от Apple при разработването на всички модели iPhone досега.

Финландската компания твърди, че има споразумение с около 40 компании, включително повечето производители на мобилни телефони. Съгласно него тя е позволила използването на технологията. Apple обаче не били подписали подобно споразумение и така нарушавали правата на Nokia.

“Основният принцип в мобилната индустрия е, че тези компании, които развиват технологията и създават стандарти, създават интелектуална собственост, за която останалите трябва да плащат компенсация“, смята директорът по правните въпроси и въпросите на интелектуалната собственост в Nokia Илка Ранасто.

За момента от Apple не коментират ситуацията, добавя информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
fallback