IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се силна конкуренция при електронните четци и в България

В световен мащаб се очаква цените да паднат с около 20% спрямо сегашните, у нас четците стартират при цени от около 500 лв.

15:38 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Очертава се силна конкуренция при електронните четци и в България

Сегментът на електронните четци, който привлича все по-големи инвестиции по света в последните месеци, а медийният шум около тях неминуемо привлича и интереса на потребителите, се очаква да се развива с бързи темпове и в България. Това заяви пред Investor.bg Николай Тотов, маркетинг мениджър на Плесио компютърс ЕАД, представил днес едно от тези устройства.

В същото време обаче Тотов направи уточнението, че не може да се ангажира с прогнози за приходи от продажбите на електронни четци у нас, защото „това е нишов продукт, насочен е към ентусиасти, които не могат без него“.

Дори и без ясна прогноза за постъпленията от продажби на електронни четци, оказва се, че от Плесио съвсем няма да са единствените на този пазар в България. Според източници на Investor.bg още една голяма технологична компания ще пусне свой продукт на местния пазар около месец март.

Тотов пък спомена за друг очакван играч в сектора – тайванската Asus, която, също съвсем скоро, ще пусне свой електронен четец както в световен мащаб, така и у нас.

„Очаквам голяма конкуренция“, коментира той и допълни: „Очаквам у нас през средата на годината официално да се появи и iPad на Apple“.

В световен мащаб най-продаваният електронен четец е Kindle на Amazon. Американската верига от книжарници Barnes & Noble обяви през миналата година, че смята да пусне свой собствен четец, такива намерения изразиха и от Google.

„През следващите няколко години ще бъдем свидетели на все по-големи възможности на подобни устройства, електроните четци ще имат мултимедия, видео, както и по-големи диагонали на устройствата. Това е сега развиващ се сектор“, прогнозира Николай Тотов.

По оценки на Forrester Research през 2009 в САЩ са продадени над 3 млн. електронни четци при прогнози за 2 млн. Предвижданията са този пазар в Щатите да нарасне повече от два пъти през 2010 г. Конкретни очаквания за България все още никой не е е изказал.

От Forrester очакват също да падат и цените на устройствата – средно с около 20% за годината. У нас четците стартират с цени от около 500 лв. На този етап чрез представеното днес устройство може да се чете една-единствена книга на български с платени авторски права. От издателство "Сиела" обявиха, че разработват електронна платформа, с която да предлагат повече заглавия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още