IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В каква посока ще поеме новият изпълнителен директор на Google?

Лари Пейдж вероятно ще опита да възвърне оригиналната енергия и гъвкавост на Google

11:37 | 22.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
В каква посока ще поеме новият изпълнителен директор на Google?

Създаденият от Лари Пейдж „PageRank” алгоритъм става двигателят, който задвижва онлайн търсачката на Google и я превръща в най-използваната в света. В позицията на новия главен изпълнителен директор на Google обаче Лари Пейдж ще се изправи пред предизвикателството да управлява водеща интернет компания, която се е разраснала далеч отвъд този алгоритъм, и трябва да се конкурира с гъвкави новостартиращи интернет компании като Facebook, пише Wall Street Journal.

В петък, ден след като бе номиниран да замени напускащия изпълнителен директор на Google Ерик Шмид през април, Лари Пейдж не направи каквото и да било намеци за това как планира да се справи с тези предизвикателства. 38-годишният съосновател на Google не взе участие в седмичното заседание на компанията в петък, на което се очакваше да присъства.

Но някои бивши колеги на Лари Пейдж го описват като сходен с директора на Apple Стив Джобс, на който по техните думи Пейдж се възхищава. И двамата имат силна воля, понякога са неучтиви и притискат софтуерните инженери, за да изпълнят техните амбициозни проекти.

Някои бивши колеги на Пейдж смятат, че е много вероятно да се опита да премахне понякога "парализиращата" бюрокрация, пред която продуктови мениджъри и софтуерни инженери са се изправяли при опитите си да дадат живот на нови продукти в компанията през последните години.

Те очакват също Лари Пейдж да позволи на повече проекти да се осъществят като стартиращи компании в рамките на Google, за да се ускорят по този начин иновациите.

Досега историята показва, че не винаги основателите на големи технологични компании са се справяли добре в ролята на главни изпълнителни директори. Стив Джобс например съживява потъващата тогава Apple, когато става главен изпълнителен директор през 1997 г., и оттогава успя да я издигне в технологичната компания с най-голяма пазарна оценка в света.

Други обаче, опитали да постигнат подобни резултати, не успяват. Съоснователят на Yahoo Джери Янг ръководи компанията между 2007 и 2009 г., но преотстъпва поста си на настоящия главен изпълнителен директор Карол Барц. Майкъл Дел, който се върна, за да донесе обрат в бизнеса на Dell през 2007 г., все още не е успял да съживи своята компютърна компания.

Лари Пейдж поема ръководството докато Google работи за по-нататъшно разнообразяване на своите приходи заради зависимостта си от рекламните приходи от търсене в интернет. Освен това Google е изправена пред нарастваща конкуренция от компании като Facebook и Groupon.

Досега опитите на Google да навлезе и на пазара на социалните мрежи, като услугата Google Buzz, не й донесоха успех. Компанията обаче продължава да развива нови инициативи в тази посока, според източници, запознати с въпроса, пожелали да запазят анонимност.

На въпроса за конкуренцията на социални мрежи като Facebook, по време на обявяването на приходите на Google за четвъртото тримесечие, Пейдж каза: „Ние сме съвсем в ранните етапи в тази област и съм изключително развълнуван от възможностите.”

Лари Пейдж, който е роден и израснал в Мичиган, по-късно учи в Станфордския университет, където се срещна с другия съосновател на Google Сергей Брин. Пейдж е главен изпълнителен директор на Google при основаването на компанията през 1998 година.

Той взема редица ключови за Google решения докато се отказва от поста главен изпълнителен директор, отстъпвайки го на Ерик Шмид през 2001 година.

Под ръководството на Пейдж Google създава популярната електронна поща Gmail и браузъра Chrome. Той също ръководи някои от най-успешните придобивания на компанията, като това на уебсайта за видео споделяне YouTube през 2006 година.

Някои от проектите, на които той залага, не постигат желания успех обаче, включително този за създаването на социалната мрежа Orkut.

Интересите на Лари Пейдж обаче се разпростират далеч извън продукти и услуги в интернет. Неговият интерес към добива на чиста енергия е причината Google да инсталира слънчеви панели на покрива на централата си в Маунтин Вю, Калифорния. Той също така помага при формирането на екип, който работи върху технология за автомобили, които се придвижват сами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
buffet
преди 13 години
"Mr. Page's passions extend beyond the Internet. His emphasis on clean energy helped lead to Google installing solar panels on the roof of its Mountain View, Calif., headquarters, and he helped put together a team at Google that is developing technology to help cars drive themselves.Интересите на Лари Пейдж обаче се разпростират далеч извън продукти и услуги в интернет. Неговият акцент върху добива на чиста енергия е причината Google да инсталира слънчеви панели на покрива на централата си в Маунтин Вю, Калифорния, както и вдъхновява екип да започне работа върху технология за автомобили, които се придвижват сами."Някой май се е загубил в превода рано-рано в съботната сутрин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още