IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Samsung ще шокира конкуренцията си?

В Лас Вегас концерът ще представи свръх плосък телевизор от органични светодиоди, пишат азиатски медии

14:02 | 09.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ли Кун Хи се върна начело на Samsung. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Кун Хи се върна начело на Samsung. Снимка: Ройтерс

Ли Кун Хи сам ще си направи подарък за днешния си рожден ден, който ще посрещне в Лас Вегас. Тъкмо в родината на главния си конкурент Apple председателят на съвета на директорите на корейския концерн Samsung ще представи в рамките на изложението за потребителска електроника CES една новост, която ще промени индустрията.

Азиатски медии пишат, че Samsung ще представи готов за пазара супер плосък телевизор от органични светодиоди. Това ще бъде следващата революция в потребителската електроника.

Този удар може да бъде коронката за грандиозната 2011-а година за концерна. Докато японските конкуренти Sony и Panasonic потъват в загуби, в петък Samsung обяви рекордна печалба за 2011 г. За 25 години начело на концерна Ли постига целта си: Samsung е номер едно, пише в свой материал германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Дори и Apple да налага все още повечето трендове в брашна, Samsung продава повече устройства – от третото тримесечие на 2011 г. насам.

През 1987 г. получилият своето образование в Япония и САЩ Ли пое концерна от своя баща и основател Ли Бин Чул. Скоро той се погрижи и за първата вътрешнофирмена революция. Samsung трябваше да се освободи от имиджа си на евтин производител. „Сменете всичко, освен жените и децата си“, гласеше ултимативната заповед на Ли.

Концепцията си за успех той демонстрира преди една седмица в новогодишното си послание: Той настоява екипът му да работи на все по-висока скорост, и да постига повече и по-високи постижения. Годината ще бъде трудна, световната икономика ще отчете слаб ръст. Групата се нуждае от още повече нови фирми, продукти и иновации.

Думите на Ли са повече инструкции, отколкото пожелания. Защото режимът му е тежък, а конкурентната борба – начин за управление. Който се докаже, се насърчава. Който се провали, изчезва. При това, за да постигне успех, мениджърът нарушава и табута. В едно йерархично и патриархално общество той направи млади жени лидери и мениджъри, и дори докара чужденци в Корея.

За успеха обаче Ли плати висока цена. Едната му дъщеря се самоубива през 2005 г. Той бе осъден през 2008 г. в скандал с черни каси на три години затвор условно и глоба в размер на 109 млн. долара. Но в края на 2009 г. бе амнистиран. През 2010 г. Ли отново пое Samsung. Той се реваншира по свой собствен начин, също заради ангажимента му Зимните олимпийски игри през 2018 г. бяха поверени именно на Южна Корея.

Ли предостави ръководството на оперативните дейности на своя главен изпълнителен директор Чой Джи-Сунг. Но иначе толкова модерният фирмен патриарх остава верен в едно на традициите: неговият син Ли Джи-Йонг беше повишен през 2010 г. Ли младши също ще лети до Вегас с баща си. Там наистина има какво да отпразнуват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Статията написана в бъдеще време/"ще"/, звучи супер не актуално. С "беше" /7.01.12/, ще е по-правдоподобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още