IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Surface може да е пример за Apple

Според основателя на Microsoft Surface слива медийния таблет с продуктивните настолни компютри

13:05 | 05.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В почти едночасово интервю за известния американски журналист Чарли Роуз Бил Гейтс нарече наскоро представения от Microsoft таблет Surface "новаторски" и заяви, че той надминава iPad на Apple със своята функционалност. Гейтс смята за „възможно и дори вероятно“ Apple да се фокусира в бъдеще върху Surface на Microsoft и да разработи подобно устройство.

Първоначално разговорът с журналиста Чарли Роуз се върти предимно около благотворителна дейност на основателя на Microsoft, особено около преживяванията му в Индия. През втората половина на разговора обаче става дума за Microsoft и продуктите на концерна. 

На специфични въпроси, свързани с предисторията на таблетите, Гейтс заяви, че предишните предложения на Microsoft за таблети са "почти достатъчно добри", но просто не са успели да надминат определена граница. Той признава също, че с iPad Стив Джобс е надхвърлил този праг и по този начин е създал атрактивно и успешно устройство: „Той направи нещо по-добре от мен - времето за пускане на техническия проект, как всичко беше събрано... Произведените преди това от нас таблети не бяха толкова тънки, толкова привлекателни, колкото онези, които дойдоха след това". 

Вертикална интеграция, въведена по този начин от Apple, се дължи на новите формиращи фактори, смята Гейтс. Но дори и собственият таблет на Microsoft не изключвал продължаване на доброто сътрудничество с хардуерния партньор. „Може да имаме най-доброто от двата свята. Може да се създаде една разнообразна екосистема от производители и същевременно изключителни устройства, с които може да се покаже какво прави разликата между таблет и PC", твърди той.

Според Гейтс Surface слива медийния таблет с продуктивните настолни компютри. „Сега Microsoft има нещо, което може отново да промени правилата", казва той. "Вие вече не трябва да правите компромиси. Можете да получите всичко в едно устройство, което ви харесва в таблета и всичко, което ви харесва в компютъра".

„Дали Apple ще промени своя подход и ще създаде устройство, подобно на Surface“, умишлено пита Роуз. „Това е преждевременен въпрос, защото първо пазарът трябва да предели успеха на концепцията“, заявява предпазливо основателят на Microsoft. В следващото изречение обаче казва, че счита това за "много възможно" и назова пускането на Surface "новаторско събитие".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още