IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът Nokia върху финландската икономика

В периода 1998-2007 г. компанията е била отговорна за една четвърт от растежа на Финландия, показва изследване

09:05 | 31.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономическата зависимост на Финландия от производителя на мобилни устройства е уникална.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономическата зависимост на Финландия от производителя на мобилни устройства е уникална. Снимка: Ройтерс

Според данни на Института за изследване на финландската икономика (ETLA) Nokia е отговорна за една четвърт от растежа на Финландия между 1998 г. и 2007 г. По време на същия период производителят на мобилни апарати е направил 30% от инвестициите в страната за научна и развойна дейност и една пета от финландския износ.

Преди 2007 г. Nokia понякога плащаше почти 23% от корпоративния данък в страната. Затова не е учудващо, че спадът в цените на акциите на Nokia с 90% от 2007 г. насам ограничи сериозно перспективите пред Финландия, пише Economist.

Дали съществуват други икономики, зависещи до такава степен от една компания? Изследователите от ETLA изчисляват добавената стойност на Nokia, за да определят точно важността на компанията за икономиката на Финландия.

Груба представа за влиянието на една компания може да се получи чрез пресмятането на фирмените продажби като процент от БВП (виж таблицата). От Economist са извeли компаниите с най-високи приходи за страните си с помощта на Dow Jones Global Index.
 

Компания Страна по седалище Приходи като дял от БВП, 2011 г.
ArcelorMittal Люксембург 161
Essar Energy Мавриций 132
Royal Dutch Shell Холандия 56
China Mobile Хонконг 34
Glencore Швейцария 29
Statoil Норвегия 24
PTT Тайланд 23
Hon Hai Тайван 20
Nokia Финландия 20
MOL Group Унгария 19


Фирми като ArcelorMittal, Essar Energy и China Mobile оглавяват челната десетка заради подходящия си избор на седалище. Тяхната икономическа активност се извършва основно на други места.

Петролните и газови компании се отличават значително от останалите. Не е задължително обаче това да означава, че дадени икономики са зависими от определена фирма. По-скоро е възможно някои страни да имат нужда от самата услуга.

По-надолу в списъка попадаме на Sands China. Това е компания за управление на казина, чиито продажби се равняват на 13% от БВП на Макао. Данните показват, че в този регион на Китай хазартът е от голямо значение.

Разглеждайки всички тези компании, може да забележим, че само една наподобява Nokia – тайванският производител на електроника Hon Hai, по-известнa под името Foxconn. Въпреки това 27% от финландските заявления за патенти за миналата година са направени от Nokia, а Hon Hai е отправила едва 8% от молбите в Тайван.

От друга страна, Финландия е страната с най-голям брой служители на Nokia макар и в последно време числата да намаляват. Тайванската електронна компания пък позиционира най-голяма част от персонала си в Китай. Подобни стратегии са предприети и от много други фирми.

Продажбите на Nestlé пък възлизат на 15% от швейцарския БВП, но делът на работните позиции в страната е далеч по-малък от този на Nokia във Финландия. Samsung, чиито приходи са два пъти над тези на Nokia, оказва влияние върху повече от половината корейска индустрия като дял от БВП. Икономиката на Южна Корея е значително по-разнообразна.

В крайна сметка изглежда, че влиянието на Nokia във Финландия е единственото по рода си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Изглежда ми, че при подобен анализ не трябва да се разглеждат всички продажби, а само тези, които са генерирани във въпросната страна. Но може би това прави и анализа доста по-труден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още