fallback

Персоналният компютър ще изчезне, въпросът е кога

Експерти се усъмниха в оптимистичните прогнози за стабилен пазар на IDC

10:30 | 08.12.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Преди дни анализаторите от IDC потвърдиха най-лошо пазената тайна в технологичната индустрия: все по-малко хора обмислят покупката на персонален компютър. Според прогнозите пазарът на настолни конфигурации през 2013 г. ще намалее до 314 млн. единици, отбелязвайки спад от 10% спрямо предишната година.

Интересното в случая е, че не можем да обвиним икономическата криза. За периода от юли до септември 2011 г. индустрията отбеляза най-доброто тримесечие в историята си, реализирайки 96 милиона единици. Експерти смятат, че това никога няма да се повтори отново.

Въпреки лошите новини за гиганти като Microsoft, HP и Dell, от IDC са убедени, че продажбите няма да паднат под 300 милиона компютъра годишно до 2017 г. 

Розови очила

Още от 2008 г., когато икономическата ситуация в САЩ започна да се влошава, се появиха притеснения, че пазарът на персонални компютри ще понесе тежък удар. “Колкото повече се задълбочава рецесията, толкова повече ще се свива брутният вътрешен продукт, а потребителската увереност ще намалява. Това неминуемо ще се отрази на индустрията и търсенето на персонални компютри ще намалее рязко”, гласи доклад на анализаторите от Xbit Laboratories, публикуван в края на същата година. По това време от IDC смятат, че спадът ще бъде временен и вярват, че до 2012 г. индустрията ще реализира по 444 млн. компютъра годишно. Всяка следваща година от компанията актуализираха прогнозата си с по-ниска стойност. Така че, какво пречи оптимистичната им прогноза, че нивата няма да спаднат под 300 милиона продажби до 2017 г. отново да се окаже грешна, пише Forbes.

Твърде оптимистичните прогнози на IDC продължиха дори през миналото лято, когато излезе доклад, според който се очакваше увеличение от 77 милиона PC-та до края на годината спрямо предишната 2012 г. 

Къде е заплахата?

След като икономиката е невинна, кой убива персоналния компютър? Простият отговор е, че хората все повече се сещат за таблетите като сравнително достъпни алтернативи на тежките и сложни настолни компютри. Те могат да вършат голяма част от задачите, с които масовият потребител на PC е свикнал, а като допълнение могат да влязат във вътрешния джоб на сакото ти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 12.09.22 г.
fallback