fallback

Нели Крус: Технологиите са твърде важни, за да останат "мъжка" работа

Доклад на ЕК показа, че само 9 от 1000 жени с висше образование са избрали професия в сферата на информационните и комуникационни технологии

16:00 | 08.03.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Технологиите са твърде важни, за да бъдат оставени само на мъжете!“, възкликна комисарят по въпросите на технологиите Нели Крус в своя профил в Twitter по повод доклад на Европейската комисия за ролята на жените в развитието на информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

Данните в него са действително разочароващи – едва 9% от разработчиците на приложения в Европа са жени. Жените мениджъри в този сектор са 19%, докато средно за сектора на услугите процентът е 45.

Предприемачите жени в сектора на ИКТ също са 19%, спрямо 54% в сектора на услугите като цяло.

От ЕК посочват, че е нужна спешна реформа, защото проучванията показват и спад на представителките на нежния пол, които решават да учат технологии. Само 29 от 1000 жени, които завършват висше образование, се насочват към сферата на технологиите. От тях само четири започват директно работа в сектора. За сравнение от 1000 мъже с висше образование, 95-ма са с диплома в сферата на ИКТ.

Данните от доклада показват, че привличането на жените в ИКТ-сектора е абсолютно необходимо от икономическа гледна точка. Оценките са, че ако жените заемат толкова работни места, колкото и мъжете в тази сфера, брутният вътрешен продукт на общността ще се повиши с 9 млрд. евро. Това е особено важно за устойчивото развитие на европейската икономика, посочва още докладът.

Равенство между половете и липсата на всякаква дискриминация, не само по полов, но и по възрастов, расов и други признаци, е отдавнашна битка на Европейската комисия. Данните обаче са категорични, че усилията все още не дават нужните резултати. Скорошни проучвания например показаха, че след всички програми на европейките чиновници жените все още получават с  над 16% по-малко от мъжете за една и съща дейност. Секторът ИКТ не прави изключение. 

Данните от доклада са, че в Източна Европа (в проучването участва и България, но информацията е обобщена) мъжете получават средно по 622 евро на месец, а жените 0 547 евро. 

От ЕК водят и трудната битка за премахване на стереотипите за ролята на мъжете и жените в обществото. Специално за сектора на ИКТ са предвидени нови мерки и програми, като целта им е да подобрят имиджа на професията – както сред обществото, така и сред самите представителки на нежния пол.

Предвидено е още и директна работа с индустрията, така че да бъде осигурен честен достъп до работните места и равни кариерни възможности за мъжете и жените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
fallback