IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google къта 20-30 млрд. долара за нови придобивания

През миналата година до декември концернът е похарчил 1,4 млрд. долара за повече от 20 стратегически сделки

15:46 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google къта 20-30 млрд. долара за нови придобивания

Въпреки че Google напоследък изглежда доста заета на фронта на придобиванията, компанията можеше да е много по-активна. Гигантът в търсенето е можел през миналата година да придобие голяма чуждестранна компания, като сделката би струвала 4-5 млрд. долара.

Това става ясно от писмо до Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) от декември, което Google публикува за първи път сега. Коя е била целта на мистериозното поглъщане обаче засега остава тайна, пише Wall Street Journal. 

В същото писмо Google пояснява, че групата е заделила 20-30 млрд. долара от получената в чужбина печалба, за да финансира планираните си международни придобивания на дружества и на права над технологии. Това предполага, че активността по сливанията и придобиванията на Google може да се увеличи значително.

За първите 11 месеца на 2013 г. компанията е похарчила 1,4 млрд. долара за повече от 20 стратегически придобивания, като от тази сума 1 млрд. долара бяха дадени за приложението за навигация Waze.

Google не назовава поименно нито едно от дружествата, които е трябвало да бъдат закупени. Говорител на компанията отказа да коментира името на целта от мистериозното поглъщане от миналата година.

С публикуването на документа американската компания отговори на въпрос на Комисията по ценни книжа в хода на редовен одит на финансовите документи, предоставени от Google. SEC е поискала допълнителна информация за реализираните в чужбина печалби, които се съхраняват там, и за начина, по който компанията би искала да ги похарчи. В края на март Google разполага с 60 млрд. долара в брой, от които 35 млрд. долара са извън Съединените щати.

Ако Google бе осъществила мистериозната сделка за до 5 млрд. долара, това щеше да бъде второто по големина придобиване в историята на американския концерн след покупката на Motorola Mobility за 12,4 млрд. долара през 2012 година.

Но през последните месеци Google осъществи редица други сделки. През януари компанията купи производителя на термостати и датчици за дим Nest Lab за 3,2 млрд. долара и обяви продажбата на Motorola Mobility за 2,9 млрд. долара на китайската Lenovo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още