fallback

Смартфоните - с повече екстри от всякога

Новите устройства са не само интелигентни и бързи, но допадат с дизайна и възможностите за управление

14:56 | 06.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Извити, огънати, гъвкави. От години специалистите дискутират тези техники на дизайна при смартфоните. На IFA 2014 извитите екрани на телефоните от ново поколение са не само реални, но и зрели за пазара.

При Samsung, както и при LG всеки може да се убеди в преимуществата на тази техника при моделите от серията Galaxy Round и G Flex. С управлението пък се имитира триизмерния ефект. Освен това джаджите с извит екран са много удобни за носене в джоба на панталона, тъй като устройствата са като извити по тялото.

G Flex пасва много и на извитата форма на лицето, поради което микрофонът е по-близко до устата, а допълнителният шум се филтрира по-добре.

Друг плюс на този дизайн – отраженията се намаляват значително, а читаемостта дори под ярки слънчеви лъчи е по-добра.

А представеният преди няколко дни Galaxy Note Edge е първият телефон, чийто дисплей е извит отстрани. Извитата част от дисплея покрива дясната страна на телефона и работи отделно от главния екран. На нея се показват нотификации или приложения.

По отношение на екраните на смартфоните и таблетите производителите продължават един тренд от предишните месеци – към по-големи и детайлизирани екрани. Много апарати вече предлагат екран от над 5 инча, на който може да се побере повече информация. Границата е едва малко под 7 инча, защото от нея вече започват таблетите. Така преходът между двете продуктови категории става все по-плаващ.

И тъй като дисплеите стават по-големи, Full HD разделителната способност от 1080 х 1920 пиксела вече не е достатъчна за топ моделите.

Затова по-новите модели идват с QHD (Quad HD) от 1440 на 2560 пиксела разделителна способност. Така гъстотата на пикселите е четирикратно по-висока, отколкото при HD (720 p) и е много над доловимото равнище от човешкото око.

Повече острота има и по отношение на заснемането на видео. Технологията Ultra HD навлиза все повече при телевизорите, а видео портали като YouTube разрешават качването на подобни клипове. Вече е възможно да се заснема видео в т. нар. 4К резолюция и с някои смартфони.

И тъй като великани, като тези от поредицата Galaxy Note на Samsung, или Sony Xperia Z, не влизат във всеки джоб на панталона, а и са по-тежички, много потребители предпочитат да посегнат към техните мини варианти. Въпреки по-малките размери компактните варианти са също натъпкани с високи технологии и комфорт в обслужването.

Графичните ефекти при игрите за конзоли и компютри стават все по-търсени, а редица потребители искат да играят и на апаратите си. Затова расте и изискването към бързинаната на моделите.

Така процесорите с осем ядра вече не са рядкост в топ моделите, а в някои има вече дори 16-ядрени процесори с висока тактова честота. Чиповете за графика също се подобряват, за да може топ моделите да излъчват дори 3D игри. Преди всичко Samsung е напреднал при представянето на процесори с няколко ядра, но и другите производители, като HTC и Huawei, напредват в тази посока.

Apple, Samsung, HTC, а вече и Huawei, предлагат смартфони с интегриран сензор за отпечатъци. Той дава сигурност не само за достъп до апарата, но и позволява редица практически функции. Така например при сърфирането потребителят може да си спести постоянното въвеждане на редица пароли, а вместо това е достатъчно апаратът да вземе отпечатък при отключването му. А при Huawei сензорът служи и за правене на селфи. Доста по-удобно от търсенето на копче отстрани.

Снимки от изложението!

Всичко по-интересно от изложението научавате от специалния пратеник на Investor.bg в Берлин Бойчо Попов благодарение на Vivacom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
fallback