fallback

Десетина добри причини за преструктурирането на Google

Лари Пейдж иска да остане визионер и нърд, но новата структура носи ползи и за самата компания

13:55 | 12.08.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След всички умерено забавни игри на думи, списъците в редакциите на всички продукти на Google с имена от А до Я и постепенното заглъхване в мрежата за решението за преструктурирането на концерна, е време да се изправим пред три съществени въпроса за планираното преобразуване: защо изобщо, защо сега и какви ще са последствията за потребителите на Google?

Отговорът на последния въпрос е сравнително лесен – почти нищо. Уеб, рекламните и мобилните услуги на Google се отделят в собствено подразделение със собствен главен изпълнителен директор, но продуктите остават същите. Отворен е въпросът дали бъдещото поделение на Nest ще се развива по различен начин, отколкото му позволяваше досегашната структура. Преструктурирането обаче има други целеви групи – акционери, служители и други компании.

Да се отговори на втория въпрос е по-сложно. Защо новата структура бе обявена точно на 10 август 2015 г. - това знаят само онези, които са отговорни за решението. Но има и няколко аргумента за това защо времевият период не е най-лошият. Така например наскоро Google представи изненадващо добри данни за тримесечието, настроението сред акционерите изглежда е добро, а освен това има доста доверие. Не на последно място, защото новият финансов директор Рут Порат, която през май дойде от Morgan Stanley в Google, бързо даде да се разбере, че ще съблюдава политиката на разходите. 

В същото време Google, разбира се, отбелязва, че по-специално Facebook е сериозен и бързо развиващ се конкурент в много сфери на бизнеса. Facebook предефинира как и къде хората търсят информация, той събира и много потребителски данни, видеата във Facebook отхапват бавно от бизнеса на YouTube. И не на последно място – Facebook успява да запази своите потребители в собствената си интернет вселена - в бъдеще може би дори и в собствената си инфраструктура. За да държи настрана Facebook от основната си дейност - онлайн рекламата - Google трябва да се промени и да стане по-пъргав, новаторски и по-бърз концерн. В тази връзка въпросът не трябва да е "защо точно сега?", а "защо едва сега"?

А отговорът на първия въпрос е най-сложен. Той се състои от много по-малки отговори, които са малко или повече взаимосвързани. Най-важните мотиви са тактика, пари и основатели.

От една страна, новата структура ще се погрижи за това марката Google да не се разводнява. В края на годината с Google ще се свързват само търсенето, рекламата, картовата услуга, YouTube, Android и приложенията. Новият главен изпълнителен директор на Google ще е Сундар Пичай, който досега отговаряше като продуктов директор и за Android и Chrome. На него основателите Сергей Брин и Лари Пейдж се доверяват, че ще може да ръководи добре единствената наистина печеливша част на концерна.

А има и вторичен ефект. Бъдещото поделение Google ще може да заема пари на по-изгодни условия, отколкото целият концерн, чиито различни поделения са обвързани със съществени рискове.

Разбира се, чрез новата структура се намаляват някои рискове. Ако дадено поделение изпадне в криза, от нея няма да е засегнат веднага целият концерн.

Освен това акционерите и инвеститорите ще могат да видят много по-ясно, отколкото досега, колко пари се влагат във всяко дъщерно дружество. Това трябва да разпръсне притесненията, че печалбата на Google се вкарва неравномерно в „налудничави“ идеи, преди всичко в лабораторията Google Х.

И още нещо – самите поделения на Alphabet са все още толкова големи и сложни, че изглежда има смисъл да се ръководят от директори с пасваща личност, собствена отговорност и определена свобода на действие. Така в най-добрия случай културата в компанията ще стане по-многообразна, пише предприемачът и публицист Кристоф Капес.

Новата организационна структура ще направи по-лесно създаването на смесени дружества, както и продажбите и придобиванията на дадени компании. Сложното вливане и размотаване в един донякъде непрозрачен концерн Google, сега вече е в историята. Сега редица компании ще могат по-лесно да бъдат убеждавани да бъдат придобити от Google, защото може да се надяват, че тяхната марка и самостоятелност ще бъде запазена, включително и постовете на мениджърите.

Някои анализатори считат, че промяната е и сигнал към Европа и Европейската комисия. Google се възприема от политиците от тази страна на Атлантика като застрашаваща и поглъщаща огромни данни компании. В допълнение Европейската комисия започна проверка срещу концерна. Обвинението е, че Google използва своята пазарна мощ, за да дискриминира конкурентите си. Всичко, което кара Google да изглежда по-малко монолитен, е добро за Google, пише уважаваният финансов журналист Феликс Салмън във fusion.net.

Не бива да се подценяват и интересите на двамата съоснователи на компанията Лари Пейдж и Сергей Брин. Преди всичко Пейдж демонстрираше публично, че иска да остане визионер, „дете“ и нърд (на английски: nerd, по-рядко nurd – зубрач, отличник, трудна за превод дума, защото няма точно еквивалентно понятие на български. Използва се предимно в САЩ и като стереотипна или архетипна характеристика означава човек с интелигентност над средно ниво, чиито интереси (обикновено в областта на науката и математиката) не се споделят от преобладаващото мнозинство в обществото).

Но дори и това, което ще остане сега под шапката на Google, е толкова огромно и многообразно, че ще остави на Пейдж малко пространство за неговите идеи за световни иновации и подобрения. В бъдеще, като шеф на Alphabet, той иска да контролира разпределението на ресурсите и да се занимава с всеки бизнес - от медицинския изкуствен интелект за самостоятелно движещи се коли и роботи.

И все някога епохата Пейдж-Брин ще свърши. Дотогава главните изпълнителни директори на поне осем поделения на Alphabet ще могат да се профилират и позиционират пред обществото, служителите и акционерите. Така ще се окаже, че Alphabet може да бъде завещанието на основателите на Google.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 12.09.22 г.
fallback