IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо доминацията на Android на пазара не е пълна?

iOS има много по-малък пазарен дял, но се радва на няколко предимства

19:02 | 19.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Google полага наистина успешни усилия да отведе смартфоните до множеството потребители. И все пак нейната операционна система Android не е чак толкова успешна.

Това си заслужава да бъде разгледано, тъй като компанията извършва подобрения по последната версия на софтуера, която предстои да излезе. Android 6.0 има официално название - Marshmallow, и е на разположение на разработчиците в навечерието на пускането ѝ през тази есен. Актуализацията ще включва нови функции за дигиталния асистент на Google, нова услуга за мобилни разплащания, както и по-добра услуга за сканиране на пръстови отпечатъци.

Част от всичко това звучи като усилия за догонване на Apple. И все пак, фактът, че Android изостава спрямо софтуера на iPhone в някои функции не се отразява на преднината му по отношение на пазарния дял. Android присъства в 83% от продадените през второто тримесечие телефони според IDC. IOS на Apple има около 14% пазарен дял през същия период.

Нo Android изостава в една особено важна област - свързването. Повече от 4000 различни устройства използват нейния софтуер. И те обхващат широка гама от възможности, което прави по-трудно за Google да обедини потребителите си по отношение на единната версия на своята платформа.

Едва 18% от сегашните устройства с Android използват най-актуалната версия на софтуера, която беше пусната миналата година. Почти три четвърти от потребителите ползват версиите KitKat и Jelly Bean, които бяха пуснати съответно преди две и три години.

От друга страна 86% от потребителите на iOS са с най-актуалната версия на софтуера. Това помогна на Apple да изгради доходоносна екосистема от съдържание, която се очаква да генерира близо 20 млрд. долара приходи през тази година.

Apple освен това плати над 10 млрд. долара на разработчиците си миналата година, докато Google им плати 7 млрд. долара. Това е още един признак, че пазарният дял не е всичко. Погледнато по този начин Android все още не е превзел света. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Alx
преди 8 години
Aко погледнем нещата в исторически план, на Гугъл им отне има-няма 10г за да направят Андроид това което е... Друг интересен играч който набира сила в момента (и е доста преспективен) е Мозила с тяхната "Firefox OS" така че немисля че в близко бъдеще би могло някой да стане монополист... пръкват се нови фирмички като cyanogenmod и тн... :)Просто Апъл са добри в зомбирането на клиентите си и са си избрали платежоспособен клиентски контингент :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Miraka
преди 8 години
Все още не е превзел света. Ключовата дума е "все още". Андроид се включи като изоставащ в състезанието и започна да гради от нулата. Бих казал, че изградиха доста солидни основи (86% пазарен дял). Само въпрос на време е да ги монетизират подобаващо. Въпреки, че съм фен на Google и Android, искрено се надявам да не постигнат монопол. Вече дори си правя сериозни асоциации със SkyNet :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още